14/09/2020

3.872 alumnes comencen a Calafell un curs escolar amb unes característiques extraordinàries

Les escoles i instituts han adaptat els seus protocols per tal de donar compliment a les mesures de seguretat derivades de la Covid-19

Un total de 3.872 alumnes comencen aquest 14 de setembre el curs escolar 2020-2021 als centres educatius de Calafell. Aquest inici de curs té unes característiques extraordinàries a  causa de la Covid-19 i el principal protagonisme recau en les mesures de seguretat per mantenir segurs les escoles i instituts i, a la vegada, preservar al màxim l’assoliment dels objectius educatius.

Els 3.872 alumnes d’enguany en són 78 més que el curs passat, quan van començar les classes 3.794. La xifra és encara provisional i pot variar en els propers dies, segurament a l’alça. I anirà canviant al llarg de tot el curs, per la matrícula viva, un fenomen causat pel perfil demogràfic del municipi, amb un important volum de població flotant.

Cada centre ha adaptat els seus protocols per donar compliment a les instruccions del departament d’Ensenyament i a les de les autoritats sanitàries. Les mesures bàsiques de seguretat són les mateixes que en altres àmbits de la vida: mascareta, distància social i higiene de mans. Però a més, s’han previst altres mesures, com les entrades i sortides esglaonades,  la convivència entre grups estables o haver de portar la mascareta posada ja des de casa. També hi haurà una major neteja i desinfecció, entre altres.

Les famílies dels alumnes han estat informades pels seus centres. Els detalls de cada centre poden consultar-se, a més, en les respectives pàgines web. El departament d’Ensenyament, de la seva banda, ofereix informació general en aquest enllaç.

 

Missatge de l’alcalde, Ramon Ferré, davant l’inici de cus: “Hem de fer que aquest curs sigui un èxit, perquè com a societat no ens podem permetre un any perdut”

 

Les xifres d’alumnat, centre a centre

Aquestes són les xifres de matrícula, centre a centre. Són xifres que poden variar, tal com indicàvem al principi.

Institut La Talaia
594 alumnes

Institut Camí de Mar
973 alumnes

Escola Santa Creu
552 alumnes

Escola del Castell
461 alumnes

Escola Vilamar
238 alumnes

Escola Mossèn Cinto
408 alumnes

Escola La Ginesta
479 alumnes

Llar d’infants El Rasclet
52 alumnes

Llar d’infants Els Terrossets
55 alumnes

Llar d’infants El Petit Trenet
50 alumnes

Llar d’infants El Petit Príncep
10 alumnes


El cas de l’escola Vilamar

L’Ajuntament, d’acord amb el departament d’Ensenyament, ha habilitat un espai alternatiu durant tres dies per als alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Vilamar. Les obres del nou mòdul del centre ja estan acabades, però es necessita un petit termini per certificar l’obra per part dels tècnics, abans de poder usar les noves instal·lacions. L’espai alternatiu aquests dies serà a l’escola d’adults de Cal Bolavà.

Per tant, professors i alumnes no conviuran amb les obres ni un sol minut. I un cop resoltes les qüestions merament administratives de final d’obra, el nou mòdul estarà operatiu, a partir de dijous. Recordem que aquest mòdul havia de ser el menjador de l’escola, però que la direcció del centre ha decidit destinar-lo de moment a aulari, davant les necessitats causades per la Covid-19.

El transport escolar del migdia

L’Ajuntament donarà ajuts destinats a les famílies que no puguin pagar el menjador escolar, davant la impossibilitat d’oferir autobús al migdia. Aquests ajuts ja estaran disponibles aquest setembre, amb l’inici del curs acadèmic. Són ajuts a l’educació que complementaran les beques menjador, que atorga el consell comarcal del Baix Penedès, i que també cobriran altres necessitats de les famílies.

El transport escolar als migdies és del tot inviable tècnicament el proper curs. La sortida esglaonada de l’alumnat dels centres, mesura destinada a prevenir contagis, fa impossible completar una ruta d’anada i tornada durant la pausa dels migdies. Ja en els cursos anteriors aquests horaris estaven al límit i hi havia infants que tenien just 20 minuts per dinar a casa seva abans de tornar a agafar el bus. Però amb els protocols de la pandèmia resulta impossible.