04/08/2014

6.000 persones assisteixen a l’XI Cantada d’Havaneres de la Costa Daurada, a Calafell

Unes 6.000 persones han assistit aquest passat cap de setmana a l’XI Cantada d’Havaneres de la Costa Daurada, que ha tingut lloc a la platja de Calafell, la nit de divendres i la dissabte.

Unes 6.000 persones han assistit aquest passat cap de setmana a l’XI Cantada d’Havaneres de la Costa Daurada, que ha tingut lloc a la platja de Calafell, la nit de divendres i la dissabte. Un públic entregat va ocupar, els dos dies, totes les cadires que el Patronat de Turisme de Calafell havia instal.lat a la sorra de la platja, i el passeig marítim també es va omplir de gom  a gom de persones que no es van voler perdre aquesta tradicional cantada d’estiu. Entre els assistents, cal destacar la presència de l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i la regidora de Turisme, Olga Elvira, així com altres regidors del consistori, i també el portaveu del PPC al Parlament de Catalunya, Enric Millo.

El grup calafellenc Veles i Vents va obrir, la jornada de divendres, aquesta cantada d’havaneres que enguany ja arriba a l’XI edició i que s’ha convertit en tot un referent de l’estiu a la Costa Daurada. Veles i Vents va començar cantant la composició "CALAFELL", amb lletra del gran poeta calafellenc Joan Nin, i música del compositor Josep Bastons, fundador del grup Peix Fregit i un dels autors més reconeguts del món de l’havanera. Aquesta engrescadora havanera–rumbeta, també va tancar la jornada de dissabte.

Després del grup Veles i Vents, també van actuar la cantant Neus Mar i els grups Boira i Port-Bo. Malgrat alguns moments de pluja, la cantada no va defallir en cap moment, ja que tots els grups van poder actuar i fer gala del seu alt nivell.

De la mateixa manera, dissabte a la nit els grups Bergantí, Els Cremats, Arjau i, altra vegada, Veles Vents, van oferir també una altra gran jornada d’havaneres a la sorra de la platja de Calafell, que es va tornar a omplir d’espectadors.

Com és habitual, els dos dies la cantada es va cloure amb una cantada conjunta dels quatre grups participants, que van interpretar les populars havaneres ‘La Bella Lola’ i ‘El meu avi’, acompanyats també per les veus del públic assistent.

Ambdós dies els espectadors també van poder gaudir del rom cremat, que van elaborar els membres del Bot Salvavides, i que van servir a la mitja part de cada jornada.

La cantada d’havaneres de Calafell és reconeguda en aquests moments com una de les més importants de Catalunya, ja que cada any hi participen una selecció dels millors grups amb un repertori compensat i variat que inclou havaneres i cançons de taverna de tots els estils.

Aquesta trobada única de dos dies va néixer amb l’esperit de recordar els vincles entre Calafell i les Antilles, i amb la clara intenció de postular-se com la cantada més important de les comarques tarragonines i una de les més prestigioses de Catalunya. Així ho evidencia la tria musical dels considerats els millors grups del món de l’havanera, que actuen en el transcurs de tot un cap de setmana.

I és que la de Calafell no és una cantada convencional d’havaneres, sinó una veritable manifestació musical de cultura popular on les característiques acústiques del recinte obert a la platja, amb els cantaires d’esquena al mar, han portat els mateixos grups a destacar, arreu, les bones condicions de la Cantada de Calafell. La continuïtat al llarg del temps,i l'assistència massiva i entusiasta de públic de totes les edats remarca, una vegada més, la seva consolidació i prestigi indiscutible.

La Cantada d'Havaneres de Calafell contribueix a la continuïtat d’aquest so amb profundes arrels populars i és, també, per ella mateixa, un bon mitjà per enriquir i augmentar aquests tipus d’organitzacions de qualitat a la Costa Daurada.