09/03/2016

Altres acords del ple municipal del 7 de març de 2016

I les valoracions dels grups polítics municipals

El ple municipal ha aprovat demanar una pròrroga de dos anys, fins a 2018, en l’execució del Projecte d’Intervenció Integral al Nucli Antic, acollit a la Llei de Barris. La falta d’aportacions de la Generalitat té aquest pla en només un 30% d’execució. L’Ajuntament no pot fer front a tota la inversió, ni a avançar la part del govern català sine die. Segons ha explicat l’alcalde, Ramon Ferré, “amb la pròrroga assumim també el compromís de donar una empenta definitiva a l’acabament  de les obres pendents, perquè en dues anualitats quedi completat el que era projecte original”.

L’Ajuntament ha aprovat un nou reglament per regular l’accès en vehicle a l’illa de vianants del nucli de la Platja. El nou reglament arriba després del canvi de sistema de control de l’accès, que substitueix el comandament a distància per un sistema de lectura i reconeixement de matrícula. Aquest mecanisme garantirà que només hi accedeixin els vehicles autoritzats. No es modifiquen les condicions d’entrada: per exemple, tenir un pàrquing al seu interior o ser familiar o cuidador de persones dependents, així com vehicles d’emergències i de serveis. Una modificació que s’introdueix és que del 24 de juny al 12 de setembre, coincidint amb la temporada turística d’estiu, no es permetrà l'accès de les 6 de la tarda a les 2 de la matinada, ja que són les hores en què la zona és curulla de vianants.

El ple municipal ha convalidat per unanimitat la suspensió de l’adjudicació del nou contracte d’enllumenat públic, que recentment va recaure en l’empresa Rubatec. La mesura és fruit de les impugnacions presentades per algunes de les empreses que van presentar-se a la licitació. Una d’elles s’ha presentat al Tribunal Català de Contractes Públics, que ha suspès cautelarment l’adjudicació mentre resol la reclamació. El contracte és per 15 anys i va adjudicar-se per un import de 14,7 milions d’euros (IVA inclòs). Aquest procediment ha vingut prolongant-se durant prop de dos anys pels continuats recursos d’empreses interessades. L’Ajuntament calcula tenir la resolució del Tribunal de Contractes en un termini d’uns dos mesos.

Ha estat desestimada una moció del grup de Ciutadans en pro d’un protocol educatiu contra la transfòbia i assetjament escolar per identitat de gènere. Se n’ha aprovat una dels grups de CiU, el PSC, el PP i Ciutadans donant suport a l’ampliació del centre recreatiu i turístic de Vila-seca i Salou. També s’ha aprovat una moció de CiU, el PSC, ERC i la CUP de suport al Banc d’ADN per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil. S’ha desestimat una moció de Ciutadans sobre l’acumulació de càrrecs públics. I, finalment, se n’ha aprovat una de la CUP perquè es crei una comissió i es faci un estudi sobre la remunicipalització de determinats serveis que ara es presten externament.

 

LES VALORACIONS DELS GRUPS MUNICIPALS

Jacob Balaguer (ERC)
"Del ple destacaríem les mocions. És important que estudiem la remunicipalització de serveis que ara estan externalitzats. També haver-nos sumat al suport al Banc d’ADN dels despareguts a la Guerra Civil: hi ha 4.600 famílies catalanes, pel capbaix, que tenen aquesta demanda. ERC s’ha oposat el suport al projecte que es coneix com a BCN World perquè és insistir en el mateix model. En comptes d’apostar pel turisme familiar o similiars, hi ha qui vol reincidir en el model de Marina d’Or”.

Maite González (PP)
“S’han pres acords importants com la convocatòria de subvencions per a les entitats esportives i el finançament de la remodelació del camp de futbol, molt necessària ja no pels Jocs Mediterranis sinó perquè les instal·lacions ho necessiten per a la pràctica esportiva de cada dia. Hem donat suport a BCN World pels llocs de treball que generarà. Veiem bé la iniciativa del Banc d’ADN, però la despesa li toca a la Generalitat i a ningú més, i per això no hi ens pogut adherir. I sobre la remunicipalització de serveis, estalviar està bé, però si per començar ja hem de pagar estudis...”.

Joan M. Triadó (UAM)
“Aquest Ajuntament intenta estructurar un projecte, de dependències i personal, diferent del que hi havia. Això s’ha constatat en aquest ple. Hem de posar-nos al dia o racionalitzar els espais. I l’estalvi no és una qüestió secundària. És més cada col·lectiu laboral de l’Ajuntament ha de tenir la mateixa consideració i drets que la resta”.

Ivan Montejo (CUP)
“Tenim un sabor agredolç d’aquest ple. S’han pres decisions que seran perjudicials a llarg termini per al municipi: es podien fer polítiques fiscals que no hipotequessin, via crèdits, el futur. En canvi, estem satisfets que s’hagi aprovat la nostra moció per estudiar la remunicipalització dels serveis la gestió dels quals ara està externalitzada”.

José Manuel Tejedor (Ciutadans)

“Celebrem que hagi estat un ple més obert que mai a la ciutadania: prop de 1.400 visualitzacions a internet ho confirmen. És un avenç en la transparència i la participació. Més encara en un ple que ha aprovat nous canals de participació, com la comissió de suggeriments i reclamacions, o l’esborrany del nou ROM i el seu procés participatiu. Creiem que no s’ha estat just amb les nostres mocions, sobretot amb la de la transfòbia. S’ha arribat a l’insult personal per justificar posicions polítiques. Per damunt del partidisme, cal posar l’interès de la ciutadania”.

Miguel Ángel Perín (PSC)
“Tenir una sala de plens accessible i amb més capacitat, i transmetre les sessions en streaming per internet, era una promesa electoral dels socialistes. Per això no podem estar sinó satisfets d’haver complit. Dels punts concrets del ple, destaquem la petició de pròrroga del Pla de Barris, que dona una opció a acabar una remodelació molt necessària al nucli antic. I els Jocs Mediterranis: sense augmentat l’endeutament, podem tirar endavant projectes importants, encara que sigui a crèdit”.

Joan Olivella (CiU)

“L’aprovació de l’esborrany del ROM demostra la bona feina que s’ha fet durant mesos per part de tots els grups. Però no és coherent amb la supressió de la plaça de tècnic de participació. D’altra banda, aquest ple ha evidenciat que dins de l’equip de govern no hi ha unitat total i sí determinada flebesa. Pel que fa a la moció de transfòbia, no són formes voler intervenir des de l’Ajuntament en la vida dels centres escolars, quan hauria de ser a l’inrevès. Finalment, l’enllumenat és un probleam que no troba sortida i cal una mesura ràpida perquè hi ha carrers sencers a les fosques i això crea una inseguretat important”.