05/01/2016

Calafell demanarà diners d'un nou fons de Madrid per acabar la remodelació del nucli antic

L’Ajuntament aprofita la situació per replantejar algunes de les actuacions previstes

L’Ajuntament de Calafell presentarà candidatura a un nou fons creat pel govern central per finançar projectes de desenvolupament urbà sostenible integral (DUSI). Amb aquesta fórmula, Calafell aspira a aconseguir diners per a acabar el projecte de remodelació del nucli antic, que es troba en un 30% de la seva execució, davant de les dificultats de la Generalitat per complir amb la seva part del Pla de Barris aprovat el 2010.

De fet, segons ha informat l’Ajuntament, la Generalitat no ha arribat a transferir un sol euro de les obres i actuacions ja executades, que han significat una inversió de més d’un milió d’euros. El Pla de Barris s’ha prorrogat, però no podrà fer-ho més ni el govern català es compromet amb cap data per als pagaments.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica que “queden per fer algunes de les actuacions més importants, o si més no de més cost, i haver-nos de fer càrrec de la meitat de la Generalitat ens causaria moltes dificultats econòmiques, més si no hi ha noves pròrrogues i hem de posar tots els diners en poc temps”.

Ferré afegeix que “per això hem estat buscant alternatives per fer una empenta definitiva i creiem que el fons DUSI quadra perfectament amb els objectius del projecte de remodelació del nucli antic, sobretot en el sentit de donar-li dinamisme social i econòmic”.

Fins ara, s’ha executat la museïtzació del Castell de la Santa Creu i l’adequació dels carrers i espais públics més propers a la fortalesa, així com bona part dels projectes socials. Però resten pendents  tres de les principals actuacions viàries: la remodelació dels carrers Jesús, Mar i Principal, que afecten eixos viaris bàsics del nucli antic. També estan a l’espera dos grans obres en equipaments existents: l’edifici El Sindicat i la històrica pista poliesportiva situada als peus del Castell.

L’actual equip de govern ha volgut aprofitar l’impasse del projecte per replantejar l’actuació a l’edifici El Sindicat. En el projecte original, aquest casalici havia d’acollir un centre cívic. Tanmateix, les activitats culturals i de les entitats s’han anat traslladant en els darrers mesos a la Masia de Cal Bolavà, un complex que ja comptava amb els serveis i equipament necessari i es podia gaudir immediatament. A l’edifici El Sindicat es proposa ara crear una biblioteca municipal.

L’altra actuació en matèria d’equipaments, la de la pista poliesportiva, consistirà a cobrir-la de forma que quedi com un petit pavelló poliesportiu. La coberta no afectarà les visuals des de i cap al Castell ni les del veïnat. A més, annexament s’hi aixecarà una sala dedicada a gimnàs. Aquest equipament serà bàsicament esportiu, però també recollirà l’esperit d’una sala de barri, com les que havien existit fins fa uns anys al nucli antic, i que podrà acollir altres activitats.

Projecte turístic

Un projecte de fa mitja dècada que vol reactivar-se amb el fons estatal és la Ruta d’Al-Mansur, una iniciativa de turisme històric i cultural que uniria Calafell i Còrdova. Aquesta ruta passa pels espais de la península on es dirimia el conflicte entre cristians i musulmans, a partir d’una troballa arqueològica a Calafell (unes sitges de gran capacitat) que els historiadors vinculen amb la logística de les incursions del cabdill musulmà Al-Mansur al segle X. Aquesta ruta passa per sis comunitats autònomes i seria la més llarga després del Camí de Sant Jaume i de la Ruta de la Plata.