31/03/2016

Calafell pressiona els operadors de comunicacions

Perquè solucionin els problemes de cobertura mòbil i d’accès a la telefonia bàsica i internet

L’Ajuntament de Calafell ha començat a pressionar els operadors de telecomunicacions perquè solucionin ja els problemes que pateix en el municipi en aquest àmbit. Bàsicament, dificultats amb la cobertura mòbil i amb l’accès a la telefonia bàsica i a internet, a importants sectors, que s’agreugen en èpoques de creixement demogràfic puntual, com la temporada turística.

Ja hi ha hagut una entrevista amb Movistar, que és l’operador dominant en el mercat i amb més infraestructura en el territori. Properament, l’Ajuntament convocarà també Vodafone i Orange,   sense descartar operadors més minoritaris que puguin oferir solucions. “Sabem que els operadors es mouen pels seus interessos comercials i que fins i tot hi supediten sempre que poden donar el servei universal bàsic, però nosaltres insistirem i insistirem, sense arronsar-nos en cap moment”, ha dit l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré.

En la reunió amb Movistar, l’operador ha confirmat que té planificat el desplegament de la xarxa de fibra òptica a Calafell. De fet, ho tenia previst per al primer semestre d’enguany, però ho té paralitzat perquè està pendent de la regulació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que obliga Movistar a llogar la seva infraestructura a altres operadors. Segons aquest operador, tal situació es desbloquejarà quan la CNMC estableixi definitivament el preu i les condicions de la cessió.

Un cop resolta aquesta qüestió, que no té data, el desplegament començaria el més aviat possible. Movistar calcula uns tres mesos d’obres i arribar a entre el 90 i el 95% de la població. En la reunió, Movistar i Ajuntament van acordar que, arribat el moment, es consensuarà un pla de desplegament per minimitzar l’impacte de la instal·lació.

Movistar va informar també que no fa manteniment ni inversió sobre l’actual xarxa de coure, i  tampoc dóna nou servei basat en aquesta xarxa, ja que ha de ser substituïda per la fibra òptica. L’Ajuntament ha exigit que la fibra arribi on no arriba ara la xarxa de coure, per no perpetuar el problema dels usuaris que no poden tenir telèfon fix i, en conseqüència, tampoc ADSL. Movistar s’hi ha compromés.

La situació de la telefonia mòbil

“Però no oblidem que la telefonia mòbil és un altre problema seriós per als veïns, comerciants i empresaris de Calafell, per no parlar dels visitants, quan som un municipi turístic”, diu el president de la comissió municipal de Transparència i Participació, José Manuel Tejedor. L’Ajuntament ha collat també Movistar, com ho farà amb els altres operadors, perquè millorin la cobertura.

En aquest sentit, Movistar ha informat que, abans de l’estiu, actualitzarà a la tecnologia 4G les seves antenes al terme municipal de Calafell. A més, l’operador ha plantejat la necessitat d’instal·lar noves antenes per millorar la cobertura i l’Ajuntament s’ha ofert a utilitzar edificis municipals per simplificar el procés.