31/07/2019

El bo i millor del món de l'havanera es torna a trobar a Calafell, en la 16a Cantada de la Costa Daurada

Estarà dedicada al grup Veles i Vents i al desaparegut Jordi Voltà

Els grups més rellevants del món de l’havanera es tornaran a trobar a Calafell el cap de setmana vinent, dies 2 i 3 d’agost, amb motiu de la celebració de la setzena edició de la Cantada de la Costa Daurada. Aquesta trobada és ja una cita imprescindible del gènere i la més important del sud de Catalunya, a més de l’única que té la singularitat de celebrar-se en dues jornades consecutives. També és coneguda per ser oberta a altres gèneres musicals, integrats en l’anomenada “cançó de taverna”, que va més enllà de l’havanera tradicional.

Però aquesta és una edició especial, ja que està dedicada al grup Veles i Vents i al desaparegut Jordi Voltà. Voltà, cantaire i un dels fundadors del grup, ens va deixar a finals d’agost de l’any passat. Setmanes després, el grup va decidir deixar la’ctivitat artística i dissoldre’s. En aquesta Cantada, se’ls farà un homenatge, reconeixent la seva trajectòria musical, que els va portar a esdevenir, en poc més d’una dècada, un dels grups de referència de l’havanera. En el cas de Jordi Voltà, a més, amb trajectòria a altres entitats locals, com el Cor-Orfeó Calafellenc o el Club Patí Calafell.

Les actuacions es faran a la sorra de la platja, a tocar del monument al Pescador (Passeig Marítim amb carrer Mallorca). Començaran a les 22.30 hores i l’entrada és gratuïta. L’organització instal·larà 2.000 cadires per poder seguir les actuacions.

Divendres dia 2, l’escenari serà ocupat per un espectacle, “La cobla a la taverna”, que uneix un dels més grans grups de l’havanera, Port Bo, i la cobla Montgrins. És un concert fruit de la fusió de dues de les modalitats més represenatives de la música popular i tradicional catalana: les havaneres i la música de cobla.

El repertori reflecteix l’ambient de les antigues tavernes marineres, on, juntament amb les havaneres, s’interpretaven també cançons de diferents gèneres i estils musicals entre els més populars d’aleshores: valsos, tangos, masurques, xotis... De fet, aquest tipus de repertori ja havia estat interpretat per les cobles en l’època del músic i compositor Pep Ventura, amb la qual cosa la novetat consisteix precisament en el fet que la cobla entri a la taverna per acompanyar els cantaires en les seves vetllades festives.

Dissabte dia 3, la cantada tindrà el perfil tradicional. Hi actuaran tres grups: Arjau, Els Cremats i Neus Mar. Alguns són grups “repetidors”, que continuen tenint una excel·lent acollida a Calafell, any rera any.

La Cantada és organitzada per Turisme de Calafell, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la col·laboració del Bot Salvavides de Calafell.

havaneres19