05/01/2017

Els caramels de les cavalcades de Reis a Calafell són sense gluten

Adhesió a la campanya impulsada per l’associació de celíacs de Catalunya

Els caramels que es repartiran aquesta tarda-vespre a les cavalcades de Reis al municipi de Calafell són sense gluten. Seran 1.200 quilos, que poden ser consumits per qualsevol persona, sense que els nens celíacs corrin cap risc o no puguin gaudir de la festa.

L’Associació de Celíacs de Catalunya ha inclòs els actes de Calafell en el seu llistat de cavalcades que aquest col·lectiu pot gaudir amb tranquil·litat. La campanya “Cap nen sense caramels”, que impulsa aquesta entitat, fa deu anys ininterromputs que s’organitza i enguahy s’hi han adherit 130 ajuntaments, bàsicament de Catalunya, però també del conjunt de l’Estat espanyol, entre ells Calafell. A la comarca del Baix Penedès hi participen també Bellvei i Cunit.

Segons l’associació, “amb aquesta iniciativa, volem que tots els nens i nenes celíacs puguin gaudir, com la resta de nens, d'una festa tan entranyable per ells com és la cavalcada de Reis, així com de la resta de festes populars que es celebren durant l'any als seus municipis”.

S'estima que un 7% de la població pot estar afectada per patologies relacionades amb la ingesta de gluten, dels quals el 85% no està diagnosticat. La celiaquia és un trastorn sistèmic de base autoimmune, de caràcter permanent en individus genèticament predisposats, induït per la ingesta de gluten i que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim, afectant per tant, la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments.

La prevalença de la celiaquia és situa entre un 1% - 2% de la població. D'altra banda la sensibilitat al gluten no celíaca, amb una prevalença del 6% de la població, es diagnostica en pacients en els quals hi ha evidència que la patologia que pateixen és causada per la ingesta de gluten, però se'ls ha descartat prèviament que siguin celíacs o que tinguin al·lèrgia als cereals.

Més informació