07/01/2020

La diàlisi podrà fer-se al Vendrell a partir de la propera primavera

El nou servei estalviarà desplaçaments a Tarragona o a Barcelona a molts pacients calafellencs

Les persones de Calafell que necessiten diàlisi tindran aquest servei molt més a prop a partir de la propera primavera. El nou CAP del Botafoc, al Vendrell, oferirà aquesta teràpia i estalviarà a molts pacients de tota la comarca el desplaçament a Tarragona, o fins i tot a Barcelona, per rebre aquest tractament.

Al CAP del Botafoc hi haurà un espai de 744 metres quadrats, que podrà donar diàlisi a 20 pacients a la vegada. Això donarà servei a una vuitantena de pacients en diferents torns al llarg de la setmana. Actualment, una cinquantena d’aquestes persones es veuen obligats a desplaçar-se fins a tres cops per setmana a Tarragona per rebre un tractament sanitari vital. A Calafell hi ha alguns pacients que fins i tot es desplacen a Barcelona.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, diu que “fins ara a tota la comarca no hi havia servei de diàlisi i, per tant, el canvi és importantíssim”. Ferré afegeix: “Hem de tenir en compte que una sessió de diàlisi dura de tres a quatre hores, i que es fa dia sí, dia no. Si hi hem de sumar una hora i escaig de viatges si és a Tarragona, o entre dues i tres si és a Barcelona, els malalts renals es troben amb pràcticament una jornada completa compromesa, la qual cosa els dificulta moltíssim fer una vida el més normal possible”.

De la seva banda, el director de la Xarxa Santa Tecla, Joan Maria Adserà, defensa la idea d’establir el servei de diàlisi al nou CAP en comptes de l’Hospital de Vendrell. Segons diu, “un espai ambulatori és molt més agradable que un ambient hospitalari”. Adserà subratlla que “quan has d’anar a rebre tractament tres cops per setmana i durant tota la vida, es valora molt treure-hi tot el ferro possible i el CAP resulta més amable que l’hospital i els pacients guanyen molta molta qualitat de vida”. Diu també que “anar al CAP també ajuda a prevenir les infeccions hospitalàries, que és un factor a tenir en compte quan a l’hospital s’hi va tan sovint”.