28/01/2019

La nova biblioteca Ventura Gassol ha representat una inversió de gairebé 2 milions euros

El nou equipament cívic i cultural s’inaugura el 2 de febrer i obre portes el dia 4

La nova biblioteca Ventura Gassol de Calafell ha representat una inversió de gairebé 2 milions d’euros. Concretament, 1.895.195,13 euros, comptant tant les partides d’obra com les d’equipament de les noves instal·lacions. Recordem que una bona part d’aquest import és subvencionat al 50% per la Generalitat, ja que el projecte està inclòs en el Pla de Barris de la Generalitat. El govern català, a més, ha atorgat una subvenció extra propera als 300.000 euros.

Del total del cost, 1.406.951,40 euros corresponen a l’obra. Hi ha, a més, 45.464,61 euros d’altres costs tècnics (estudi geotècnic, connexions a a xarxa elèctrica...). En el mobiliari s’hi han invertit 370.078,50 euros. En la senyalització, 16.286,60. I, finalment, en l’equipament informàtic necessari perquè els usuaris accedeixin a internet, 58.410,33.

La nova biblioteca Ventura Gassol, situada a la cèntrica cruïlla dels carrers Jesús i Marquès de Samà, ocupa una superfície de més de 1.800 metres quadrats, en quatre plantes. Aquest espai és quatre cops més gran que l’antiga seu de la biblioteca, al costat del pavelló “Joan Ortoll”. L’aforament és de 320 persones.

Segons explica l’alcalde, Ramon Ferré, “aquesta és la principal inversió cultural en molts anys a Calafell, i la joia de la corona del Pla de Barris del nucli antic”. Afegeix que “serà un equipament que marcarà un abans i un desprès, perquè per donar vida a un nucli antic no hi ha millor injecció  d’oxígen que un lloc per on passen, a diari, moltíssimes persones”.

L’alcalde també diu que “el projecte ha estat llarg i complex, perquè un gran equipament cultural no pot obrir-se l’endemà de posar-se l’última totxana. Però ja ho tenim i a partir del dia 4 tothom la podrà fer servir”.

Ferré ha recordat, a més, que “aprofitar un edifici ja existent, com el del Sindicat, ens ha permés un estalvi econòmic importantíssim. Un equipament com aquest, fet de cap i de nou, costaria més de 4 milions d’euros. Entre la reutilització d’un edifici i les diferents subvencions aconseguides, no costarà ni la quarta part. Això és bona gestió”.

Oberta matí i tarda

La biblioteca amplia els seus horaris. Ja s’han anunciat els que tindrà i són de matí i tarda. De dilluns a divendres, obrirà de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores; i dissabte, de 10 a 14 hores. A l’estiu, des de Sant Joan fins a la Diada, hi hau·rà una jornada intensiva de 9 a 15 hores. Per duplicar l’horari d’obertura, l’Ajuntament ha contractat nou personal.

La superfície total de la nova biblioteca és de 1.833,33 metres quadrats. D’aquest total, 1.363,82 metres quadrats corresponen a l’edifici original, i 469,51, a l’ampliació. La distribució d’espais és força temàtica i per grups d’usuaris, amb una gran flexibilitat.