28/03/2015

L’Ajuntament de Calafell obre al públic la nova zona de dunes i aiguamolls a Segur de Calafell

L’Ajuntament de Calafell ha obert avui al públic la nova zona de dunes i aiguamolls construïda al costat del Port Segur-Calafell.

L’Ajuntament de Calafell ha obert avui al públic la nova zona de dunes i aiguamolls construïda al costat del Port Segur-Calafell. L’acte d’obertura ha anat a càrrec de l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, la directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calafell, José Antonio Jiménez. A l’acte també han assistit la resta de regidors del consistori, presidents de les associacions de veïns de Segur de Calafell, i representants de diverses entitats del municipi.

Amb la construcció d’aquest espai l’Ajuntament de Calafell ha volgut recuperar allò que havia estat aquesta zona de la platja, abans de la construcció del port. Com ha dit l’alcalde de Calafell, Joan Olivella“hem intentat reproduir el que havia estat anteriorment la platja de Calafell, quan hi havia els medelers, és a dir, les barreres de sorra que ara en diem dunes”.

Així mateix, el regidor de Medi Ambient, José Antonio Jiménez, ha explicat que “hem volgut donar-li a aquesta zona el valor mediambiental que havia tingut, i per això hem creat un espai natural i protegit que la gent pot visitar, on es poden apreciar diferents tipus de vegetació i fauna, i que també té una zona de platja, adaptada a persones minusvàlides, amb la qual cosa aquest és un espai que tothom pot gaudir”.

L’espai consta de dos grans aiguamolls, construïts amb aigües freàtiques del mar, cosa que afavoreix la cria de peixos, que a la vegada també són aliment per a les aus. A més, s’ha format un sistema dunar i s’ha plantat vegetació autòctona (borró, tamarius, etc.) perquè les aus puguin refugiar-se i les arrels fixin les dunes.

La transformació d’aquest espai ha suposat, doncs, la recuperació mediambiental d’una zona que, que fins ara estava en desús, ja que no s’utilitzava ni com a zona de bany, i que ha millorat la seva qualitat paisatgística i ecològica. De fet, durant la passejada de les autoritats per aquesta zona, ja s’ha vist el primer corriol camanegre.

La directora general de Polítiques Mediambientals, Marta Subirà, ha destacat “la sensibilitat ambiental que ha tingut aquest ajuntament per tirar endavant un projecte d’aquestes característiques”, i ha explicat que “actualment la Unió Europea està demanant als països que tinguin cura del seu patrimoni natural, i en aquest sentit, l’Ajuntament de Calafell ja s’ha avançat a aquesta petició”.

Tota la zona dunar està delimitada per un tancament fet amb troncs de fusta de pi i corda, per preservar la zona protegida. I una passarel·la, d’uns 120m. de llargada, permet l’accés des del passeig marítim fins a la zona de bany, ja que l’ajuntament ha volgut compatibilitzar l’espai natural amb un espai d’ús públic (la platja).

Les dunes litorals són a Catalunya un dels ecosistemes que amb major intensitat proveeix els serveis ecosistèmics de qualitat del paisatge i de protecció del litoral enfront dels temporals. La creació d’una petita zona humida, que s’origina per l’extracció de la sorra que es destina a construir les dunes, comporta una sinèrgia tant pel que fa a la biodiversitat, com pel que fa a la qualitat d’un paisatge que pot definir una marca de qualitat ambiental del municipi. En aquest sentit, la creació d’aquesta zona dunar a Calafell permet tenir un paisatge de gran qualitat visual que, a més, potenciarà de manera important la biodiversitat.

No hi ha perill de mosquits

El biòleg encarregat d’aquest projecte, Josep Lascurain, ha explicat que ni el mosquit tigre ni cap tipus de mosquit no acostuma a criar en aquests espais naturals, ja que els aiguamolls són d’aigua salada, extreta del mar. “Per tant tindrem ara tindrem menys mosquits”, ha dit Lascurain. A més, els peixos existents en aquests aiguamolls també s’alimenten d’aquest tipus d’insectes.