14/01/2022

L’Ajuntament de Calafell rebrà un 15,75% més de diners de l’Estat

Concretament, a càrrec de la participació dels municipis en els ingressos estatals

L’Ajuntament de Calafell rebrà aquest 2022 un 15,75% més de fons del govern central, concretament pel concepte de participació en els ingressos de l’Estat. Seran 8.088.269,21 euros, quan l’any anterior (2021) en van ser 7.568.843,64.

Aquesta aportació estatal a les finances locals es calcula principalment pel nombre d’habitats. Però també per la recaptació que l’Estat obté a cada municipi per tributs propis seus, com l’IRPF o els impostos especials, com els d’hidrocarburs, tabacs o alcohol. El ministeri d’Hisenda s’havia compromés a incrementar aquests imports per compensar mesures de l’anterior govern del Partit Popular que n’havien reduït l’import.

En general, l’increment  mig d’aquestes aportacions ha estat del 13%. Calafell se situa per damunt d’aquesta mitjana d’augment.

L’alcalde, Ramon Ferré, explica que “aquest increment ajudarà a quadrar els números del pressupost municipal per a 2022, que encara no hem pogut tancar”. Ferré afegeix: “Enguany hem d’afrontar caigudes d’ingressos derivades de la crisi pandèmica, però sobretot de la supressió de les plusvàlues, que encara no ha tingut cap solució compensatòria per a les finances municipals”.

Diu també: “És una aportació important perquè es va cobrant, a compte, mes a mes. És a dir, sense esperar el final de l’exercici. Això és també una facilitat en termes de tresoreria”.

L’alcalde s’ha sumat a les veus de tants alcaldes i alcaldesses que reclamen un nou sistema de finançament dels ens locals, ja que l’actual es remunta al 2002 i no representa la situació actual. Una de les reclamacions del món municipal és que la participació en els ingressos de l’Estat es calculi abans de restar la participació autonòmica. També que hi hagi un sistema diferenciat per a municipis petits i que s’hi prevegi la prestació per part d’un ajuntament del servei de transport públic. Els ajuntaments, a més, reclamen un increment de les aportacions que reben per part de les administracions autonòmiques.