25/01/2019

L’Ajuntament demana a Costes finançament per a la regeneració natural de les platges

El projecte costarà 130.000 euros i vol assegurar la sorra a llarg termini

L’Ajuntament de Calafell ha demanat una aportació econòmica a Costes de l’Estat per a tirar endavant el projecte de regeneració natural de les platges del municipi. Aquesta iniciativa servirà per a retenir sorra i compensar els efectes dels temporals, però també enriquirà la diversitat biològica, en flora i fauna, de la franja litoral.

El projecte té un cost de 130.000 euros i consisteix a afavorir l’aparició de petites dunes, on s’acumuli sorra de forma natural. De fet, com ja passava abans, amb els antics madalers. El servei provincial de Costes s’hi ha interessat i s’ha compromès a buscar un possible finançament, dins de les seves línies de subvencions a la lluita contra el canvi climàtic.

Responsables d’aquest servei han visitat la prova pilot que l’Ajuntament ha estat fent en els darrers mesos, a dos indrets de les platges. A la prova pilot s’ha assajat dos sistemes per veure quin retenia més sorra: la plantació d’espècies vegetals típiques de les platges i acumular restes de vegetació marina. També s’ha deixat una zona sense fer-hi res per poder avaluar l’efecte de les altres dues. Les restes de vegetació marina han resultat ser les més eficaces.

La renaturalització és un sistema que garanteix resultats a llarg termini. I amb un cost econòmic molt inferior a les aportacions de sorra, que, a més, tenen efectes efímers. Ja s’ha provat, amb èxit, a platges d’altres municipis propers al nostre.

El cap provincial de Costes, Toni Espanya, expica que “és un projecte innovador i interessant que busca la regeneració de les platges amb mitjans naturals, buscant que siguin com abans”. Espanya afegeix que “evidentment, hi ha limitacions perquè avui en dia són platges urbanes. Però voler recuperar un espai natural, des del punt de vista paisatgístic, però també de lluita contra el canvi climàtic, tot mirant de retenir el màxim de sorra possible a la platja de Calafell, és una iniciativa francament interessant. A més, el cost és petit i mirarem de trobar-hi un encaix”.

De la seva banda, l’alcalde, Ramon Ferré, diu que “el sistema de dunes ha de servir per protegir la platja dels temporals, com ja feien els madalers, i per esdevenir un reservori de sorra que permeti reposar-ne als punts que puguin quedar afectats pels temporals”. Ferré assenyala també que “la naturalització no s’acostuma a fer en platges tan urbanes i, per això, aquest projecte serà un camp d’aprenentatge per als ambientòlegs”.