15/09/2018

L’Ajuntament informa que entrar a un local o solar per netejar-los pot implicar mesos de tràmits

No es pot accedir a una propietat privada sense permís o una ordre judicial

L’Ajuntament de Calafell ha informat que l’entrada a un local o solar particulars per netejar-los pot implicar mesos i mesos de tràmits. Per poder entrar a una propietat privada, si no hi ha permís del propietari, l’Ajuntament necessita una ordre judicial, i aquesta no s’aconsegueix si prèviament no s’ha exhaurit una feixuga i llarga sèrie de requeriments als propietaris.

L’alcalde, Ramon Ferré, explica que “som els primers a ser conscients de les molèsties que causen els solars o locals bruts, però no ens podem saltar la llei entrant-hi sense permís. Cometríem un delicte. Estem lligats de peus i mans”.

L’Ajuntament pot realitzar la neteja de forma subsidiària, és a dir fent la feina directament i cobrant-ne l’import al propietari. Però primer l’ha de requerir formalment que ho faci. Si no el localitza, fet freqüent perquè moltes empreses propietàries de terrenys han desaparegut per la crisi o la propietat està en disputa, ha de fer un segon requeriment via butlletins oficials o el tauler d’anuncis de l’Ajuntament on consta l’últim domicili dels propietaris.

Cadascun d’aquests tràmits té un termini per recórrer, que s’ha de completar apareguin o no els propietaris. I si hi ha recursos s’han de resoldre. Només al final es pot anar al jutjat a demanar un permís d’entrada. Tota aquesta paperassa pot arribar a allargar-se entre sis mesos i un any.

No pocs casos corresponen a bancs, que s’han quedat amb la propietat de tota mena de terrenys i edificacions per les execucions hipotecàries, però que no s’ocupen de la neteja o la conservació.

“Entenc perfectament que la situació sigui desesperant per qui pateix les molèsties de la brutícia d’un solar al costat de casa seva”, diu Ferré, L’alcalde afegeix que “els jutges rarament donen permís d’entrada perquè hi hagi malesa o enderrocs, o per la presència de rates o mosquits, sense la tramitació prèvia, si no es tracta d’un cas extrem”.

Ferré recorda que, en els tres darrers anys, l’Ajuntament ha netejat amb aquest procediment desenes de solars, terrenys i locals. I ara mateix hi ha desenes d’expedients oberts que acabaran culminant amb una solució. “Als afectats per un mal veïnatge d’aquests els pot semblar que estem inactius, però tot el contrari. Els solars s’acaben netejant i, si ho fem nosaltres, aconseguim cobrar la neteja en la major parte de casos”, diu.

L’alcalde dóna un consell final a les persones afectades per aquestes situacions: “Que ho comuniquin immediatament, presentant una instància a l’Ajuntament. Com més aviat ens hi poguem posar, més aviat arribarà la solució”.