30/04/2020

L’Ajuntament posa en marxa l’elaboració d’un protocol contra la violència sexual en els entorns d’oci

Oberta una enquesta a la ciutadania perquè aporti les seves experiències i opinions

L’Ajuntament de Calafell ha engegat els treballs per a la creació del protocol per a l’abordatge de les violències sexuals en els entorns d’oci. Aquest document inclourà eines per prevenir aquestes situacions, així com per atendre les víctimes. Ara, en la fase prèvia, es posa en marxa una enquesta ciutadana, que vol recollir informació sobre les experiències, percepcions i opinions de la població, per tal de poder construir un protocol adaptat a la realitat del territori.

L’enquesta està disponible en aquest enllaç. Pot contestar-se fins al proper 24 de maig. Per respondre, cal tenir 15 anys o més. El qüestionari és totalment anònim i confidencial. Només cal dedicar-hi uns 10 minuts. Qui vulgui més informació pot enviar un correu a nitssegures@calafell.org

A més de l’enquesta, es faran entrevistes i es crearan diversos espais de treball i de participació. Tota aquesta feina es realitza conjuntament amb l’Observatori Noctambul@s, entitat que des de fa més de 25 anys treballa en recerca, prevenció, intervenció i sensibilització sobre diverses problemàtiques sanitàries i socials. Especialment, les que afecten col·lectius en risc o en situació d’exclusió social. També hi col·labora la direcció general de Joventut de la Generalitat.

Un protocol molt necessari

Una simple dada fa palès si en són de necessàries les mesures en aquest àmbit. L'última enquesta publicada pel departament d'Interior en relació a la violència masclista a Catalunya, de 2016, identifica que en un 20,9% dels espais d'oci s'han patit violències masclistes per part de no parelles. Les dades fan evident la necessitat de posar la mirada i definir estratègies sobre els espais públics i d'oci per combatre l'alta concentració de fets constitutius de violència masclista.

El futur protocol, quan estigui conclòs, cobrirà els següents objectius:

–Generar mecanismes, mesures i actuacions que garanteixin la prevenció, la detecció, l'atenció i recuperació de les dones en situació de violències masclistes.

–Capacitar, sensibilitzar i implicar a tots els agents del territori (polítics, tècnics i ciutadania) en la prevenció de les violències masclistes des de la corresponsabilització del desenvolupament del protocol.

–Facilitar l'apoderament de les dones en la utilització dels espais públics d'oci.

–Fomentar la transversalitat de gènere en les polítiques locals.

No es parteix de zero

L’Ajuntament no parteix de zero. L'àrea d'Igualtat i Drets Socials ha dut a terme diverses campanyes preventives, s'està fent sensibilització i prevenció, i ja es va engegar una línia de treball als Punts Liles durant el Carnaval. Ara , es vol anar un pas més endavant, amb l'elaboració d'un protocol, amb una estructura i xarxa de treball entre els diferents agents locals per intervenir de forma més coordinada i eficient.