03/05/2016

L'Ajuntament vota contra l'ús d'herbicides tòxics a Calafell

El ple municipal d'aquest 2 de maig ha aprovat per majoria una moció presentada pel grup de la CUP, segons la qual l’Ajuntament haurà de mantenir els parcs, jardins i espais públics sense l’ús d’herbicides tòxics, singularment el glifosat, que l’Organització Mundial de la Salut considera com a “probable cancerígen”. La proposta aprovada també advoca pel compliment de la normativa sobre biocides i per avançar cap a una jardineria ecològica.

El glifosat s’utilitza actualment a Calafell per tractar les males herbes. Ho fa l’Ajuntament, però també altres administracions que l’usen per tractar els vorals d’infraestructures com les vies del tren. La moció ha estat aprovada per 12 vots a favor (CiU, CUP, ERC, Ciutadans i regidor no adscrit), i 9 en contra (PSC, UAM i PP).

L’acord estableix que l’ús de glifosat s’abandoni d’immediat, o que si cal buscar mètodes alternatius que sigui en un termini de dotze mesos. També que, de forma general, els herbicides s’abandonin en pro d’altres tècniques de manteniment de la vegetació espontània. Així mateix, insta la resta d’administracions que facin el mateix en les esmentades infraestructures que creuen el municipi. Finalment, que es revisi el model de manteniment dels parcs, jardins, àrees públiques urbanes, marges de camins i vials i arbrat públic.