21/02/2017

Calafell aprova per a 2017 un pressupost municipal de 45,78 milions d'euros

Equipaments cívics i la millora de les escoles copen els 5,44 milions d’euros d’inversió

L’Ajuntament de Calafell tindrà enguany un pressupost consolidat de 45.782.655,26 euros, que inclou el general de la corporació, el dels organismes autònoms i el de l’empresa municipal CEMSSA. El pressupost municipal és un 8,97% més alt que el de 2016, i les inversions seran de 5.444.246,21 euros.

El pressupost general de la corporació serà de 45.680.649,26 euros; el de l’organisme autònom Fundació Castell de Calafell, 399.677,65 euros; i el de CEMSSA, de 789.661,89 euros. Enguany és el primer exercici que no funciona el liquidat Patronat Municipal de Turisme, que ha estat dissolt i les seves funcions reconvertides en un departament més de l’Ajuntament, i, per tant, no té un pressupost a banda. 

Les xifres aprovades inicialment en la sessió plenària d’aquest 20 de febrer són el resultat de les negociacions entre el govern municipal i els grups de l’oposició. Aquest diàleg ha cristal·litzat amb un acord amb el grup d’ERC, que ha permés que aquest sumés els seus vots a l’aprovació.

Entre els acords assolits a canvi d’aquest vot favorable hi ha la designació d’un regidor de Cultura; la redacció de plans de mobilitat a les urbanitzacions; l’increment de la subvenció a les llars de jubilats; la construcció d’un cobert per protegir a la platja el Bot Salvavides de Calafell; fer el projecte del centre cívic de Valldemar; renunciar a la coberta de la pista poliesportiva del Castell, però confirmar la construcció del gimnàs annex...

Reestructuració administrativa
A més de la dissolució del Patronat de Turisme, el pressupost 2017 desenvolupa una reestructuració organitzativa de l’Ajuntament, centrada en el departament de Via Pública, que es coordinarà directament amb els de Medi Ambient i d’Urbanisme. A més de facilitar les coses a la ciutadania en tots els tràmits relacionats amb el territori, es podrà incidir en una de les principals demandes veïnals: el mal estat dels carrers, tant pel que fa a la conservació com al incivisme. També s’incrementarà en tres nous agents la policia local i s’instal·larà videovigilància a zones potencialment conflictives, com les que concentre el lleure nocturn. I es traslladarà el jutjat de pau a les dependències municipals del nucli de Segur, on també es reubicarà l’actual oficina del Servei d’Atenció Ciutadana i s’hi instal·larà un punt permanent de la policia local.

D’altra banda, la societat municipal CEMSSA esdevé un ens instrumental de l’Ajuntament. Amb aquest mecanisme, l’Ajuntament podrà encarregar-li diferents serveis, que li pagarà, però estalviant.se l’IVA, ja que les encomanes de gestió a empreses municipals no tributen per aquest impost. Aquesta mesura forma part de la remunicipalització d’alguns serveis actualment externalitzats que l’Ajuntament està estudiant: un dels primers podria ser la grua.

La recta final del Pla de Barris del nucli antic

Una de les principals partides d’inversió serà per donar l’empenta definitiva al Pla de Barris del Nucli Antic. El projecte més destacat serà la remodelació del carrer del Mar i de diferents petits carrers annexos. També es construirà el gimnàs annex a la pista del Castell i s’urbanitzarà la plaça dels Terrossets. I es rentarà la cara a la plaça de Catalunya per fer-la més acollidora i que esdevingui, per tant, un focus de vida, del qual se’n beneficiï també el comerç del barri. I a banda de les, es completaran els programes de promoció cultural, promoció comercial, suport als joves i de creació d’ocupació, entre altres.

Empenta al Port de Segur

El pressupost d’enguany donarà una bona empenta al ús social de les instal·lacions del Port de Segur. S’hi construirà un centre cívic i un casal jove per al nucli. També s’hi ubicarà una base nàutica per l’escola de vela i altres activitats relacionades amb el mar. Aquests equipaments implicaran un moviment constant i diari de gent al Port, que donarà molta vida a un espai molt desaprofitat i, de vegades, desèrtic.

Més serveis
El pressupost inclou partides importants per a diferents serveis. Entre ells destaca el pla de xoc epr prevenir inundacions quan hi ha aiguats. També la renovació de la major part dels punts de llum de tot el municipi, amb un important estalvi energètic i econòmic, i la renovació de les xarxes d’enllumenat més antigues a part de la Platja, a Calafell Residencial i a Segur Platja. Així mateix, es millorarà el servei de socorrisme a les platges, amb noves casetes i torres de vigilància. Hi haurà un nou contracte del servei de gossera, que inclourà la construcció d’un centre d’adopció al Parc Empresarial. I finalment se licitarà per quatre anys l’explotació i el manteniment de la piscina municipal de la urbanització de Mas Romeu, per oferir el servei de bany, a baix preu, i a l’estiu, als barris nord del municipi.

Inversió als centres educatius

Però les inversions més importants són les que es faran als centres escolars, amb l’adequació dels patis, plantació d’arbrat, creació d’espais d’ombra i coberts, instal·lació de pissarres digitals i altres actuacions que han estat consensuades amb la comunitat educativa de cada centre. A més, també s’adequarà l’espai d’aparcament annex a l’escola Mossèn Cinto Verdaguer, així l’entorn de l’escola Vilamar, de forma que l’Ajuntament pugui cedir a la Generalitat els terrenys necessaris per ampliar i consolidar el centre. També es prepararà el projecte de la pista de l’Institut Camí de Mar i dels seus patis, i de l’aparcament que el centre comparteix amb l’escola Santa Creu.

Expropiacions
El pressupost manté les rebaixes fiscals d’aquest mandat i incorpora els ajuts tributaris que el govern va pactar amb els grups de la CUP i d’ERC per aprovar les ordenances fiscals per enguany. Tanmateix, s’han d’encaixar dues sentències judicials amb important cost econòmic: l’expropiació forçosa de l’antiga plaça de toros de Segur i el pagament de l’IVA de la compra de l’antic Tennis Esplai. Sumen prop de 2 milions d’euros que no poden destinar-se  a inversió i que obliga l’Ajuntament a demanar un nou préstec per fer-hi front.

Segons l’alcalde, Ramon Ferré, aquest pressupost “és molt ambiciós i pretén posar al dia i completar, especialment, els equipaments que Calafell necessita, esportius, culturals i socials”. Afegeix que “aquest pressupost consolida una línia de treball encetada el juny del 2015, que vol canviar allò que mai no canviava a Calafell. Hem trencat ja moltes inèrcies i coses que es feien per costum, sense plantejar si encara tenien sentit. Però queda feina a fer”.

L’alcalde ha subratllat, finalment, que “de mica en mica, sectors cada cop més grans de la ciutadania estan entenent aquest procés, que vol guanyar, des del diàleg i la participació, un municipi sense greuges entre nuclis, modern, actiu contra la crisi i a favor de les persones”.

El pressupost ha quedat aprovat inicialment amb dotze vots a favor (PSC, UAM, PP, ERC    i regidor no adscrit) i vuit en contra (CiU i CUP).

Més informació