Calafell permetrà l'entrada de gossos a la platja fora de la temporada de bany

05/04/2017

Calafell permetrà l’entrada de gossos a la platja, d’acord amb una demanda ciutadana, però ho autoritzarà fora de la temporada de bany. A més, els animals hauran de complir els requisits que ja existeixen als espais públics, com que els propietaris els hauran de portar lligats  i recollir-ne els excrements. Els gossos només podran anar solts dins d’una zona tancada que  s’habilitarà.

Aquesta proposta forma part de la nova ordenança sobre protecció, tinença i venda d’animals, que ha aprovat inicialment l’Ajuntament, en el ple ordinari d’aquest 3 d’abril, i que substitueix la vigent des del 2009. És, a més, una de les previsions del projecte Calafell Pet Friendly, que impulsa l’actual equip de govern.

La mesura adoptada sobre l’accès dels gossos a la platja pretén equilibrar els drets dels propietaris de gossos i els dels usuaris en general d’aquest espai. És més, s’ha volgut resoldre la demanda ciutadana existent de forma que no es posessin en perill els distintius mediambientals que les tres platges del municipi tenen des de fa anys. En particular, la normativa que regula la bandera blava determina que l’accès de gossos és compatible amb aquest distintiu sempre que sigui fora de la temporada de bany, i així s’ha comprovat.

L’ordenança regula els deures dels propietaris (control i vigilància, alimentació i atenció veterinària, assegurances...), però també els requisits que haurà de complir l’Ajuntament quan faci instal·lacions per al lleure dels animals. Una de les previsions de la normativa és que els establiments públics que ho desitgin podran autoritzar l’entrada de gossos, senyalitzant-ho així a l’entrada. Els animals no podran accedir mai, d’acord amb la normativa general, a llocs on s’elaborin o emmagatzemin aliments, així com a piscines públiques, parcs infantils, centres sanitaris... Queden fora d’aquestes restriccions els gossos d’assistència, com els gossos pigall.

L’ordenança també regula aspectes de civisme en la tinença d’animals, com la recollida dels   excrements a la via pública. Però també l’obligació dels propietaris d’evitar que les mascotes facin soroll, especialment en hores nocturnes, tant a l’interior d’habitatges com a terrasses, jardins...

Un altre aspecte que es regula són les colònies de gats al carrer i la forma d’alimentar-los mitjançant voluntaris que hauran de tenir un carnet.

Totes les mesures previstes afectaran a qualsevol propietari i animal que sigui present físicament al municipi, amb independència que la residència habitual sigui a un altre lloc. Això vol dir que queden inclosos els animals de turistes, visitants, persones de pas...

La nova ordenança s’ha aprovat amb 20 vots a favor (CiU, PSC, CUP, PP, UAM, ERC i regidor no adscrit), cap en contra i una abstenció (Ciutadans).