27/10/2018

Recordeu: la propera matinada els rellotges s'endarrereixen una hora

Possiblement serà una de les últimes vegades que s’adopti el canvi d’hora

Recordeu que la matinada d’aquest diumenge, 28 d'octubre, comença oficialment l'horari d'hivern i que, en conseqüència, els rellotges s'han d'endarrerir una hora. A les 3, l'hora oficial es retardarà 60 minuts i seran les 2. Penseu que la pràctica totalitat de dispositius digitals (telèfons mòbils, ordinadors...) s'actualitzen automàticament i no cal canviar-hi l'hora.

Podria ser una de les últimes vegades que s’adopti aquesta mesura, ja que les autoritats europees, després d’un procés de participació ciutadana, han aconsellat suprimir l’existència dels horaris d’estiu i d’hivern. S’ha considerat que l’estalvi energètic aconseguit no compensa les alternacions en la vida i la salut de les persones.

No hi ha hagut acord entre els estats membres de la Unió Europea per suprimir aquest octubre el canvi d’hora, però hom espera que l’any vinent ja no es faci més. Queden serrells pendents, sobre si s’adoptarà per a sempre l’actual horari d’estiu o l’actual d’hivern, si cada Estat prendrà la seva decisió o si haurà de ser comuna, o si alguns estats com l’espanyol recuperaran el fus horari original o mantindran el que han adoptat en algun moment o altre de la història, sobretot durant la Segona Guerra Mundial.

L’últim canvi d’hora hauria de ser el del mes de març de l’any vinent, o a molt estirar, el d’octubre de 2019. Tanmateix, tot resta pendent de la decisió final.

De moment, el canvi d'hora oficial es fa en compliment del previst a l'article 2 del Reial Decret 236/2002, d'1 de març. La finalitat dels horaris d'hivern i d'estiu, fins ara, és acomodar les hores d'activitat a les hores de llum diürna: és a dir, es tractava de no desaprofitar la llum del sol mentre es dorm. Així es volia un menor consum d'energia, com a resultat de la menor necessitat d'il·luminació artificial.

Es calcula que l'estalvi a Catalunya ronda els 30 milions d'euros anuals (en un 90% en el consum domèstic) i se situa entre 10 i 11 euros per llar. Amb l'horari d'hivern, la nit cau més aviat i això incrementa la necessitat d'il·luminació artificial, però el major consum als vespres queda compensat per la menor necessitat de llum als matins.