16/08/2018

Rescindits els contractes de les dues llars d'infants que quedaven per "remunicipalitzar"

Les concessions de les altres dues guarderies vencen el 31 d’agost

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat, en el ple extraordinari d’aquest 13 d’agost, la rescissió del contracte de les dues llars d’infants que quedaven per “remunicipalitzar”. A partir del nou curs, les quatre llars d’infants municipals seran gestionades directament per l’Ajuntament: dues perquè la concessió acaba el proper 31 d’agost i les altres dues, per la rescissió de mutu acord amb l’empresa que les gestionava.

Amb la “remunicipalització”, l’Ajuntament preveu millorar el servei ofert i atendre les mancances que les famílies usuàries exposen sovint. A la vegada, s’aconseguirà un elevat estalvi econòmic, bàsicament en costos financers lligats a l’amortització dels edificis, a més que es deixarà de pagar la part de benefici de les empreses gestores.

En el ple d’aquest 13 d’agost, s’ha rescindit el contracte amb l’empresa SEAL SA, que explotava la llar d’infants El Petit Príncep, a la urbanització Calafell Parc, i El Rasclet, al nucli de Segur. L’Ajuntament inverteix 1,3 milions d’euros per amortitzar els costos dels edificis que estaven pendents, ja que aquests dues guarderies no van ser construïdes per l’Ajuntament, sinó que se’n va adjudicar la construcció i la gestió posterior.

Les altres dues llars d’infants que assumeix directament l’Ajuntament són Els Terrossets, al nucli del Poble, i El Petit Trenet, a Mas Mel. Aquest estiu vencen les dues concessions i al setembre ja les gestionarà l’Ajuntament. Els quatre centres ofereixen un total de 283 places, actualment ocupades en la pràctica totalitat.

En el cas de les concessions, el personal que hi treballa quedarà subrogat. En el cas de les altres dues, es tractava d’un contracte d’obra i la subrogació no és possible. L’Ajuntament haurà de convocar proves per triar el personal, però per no causar cap daltabaix, aquest setembre contractarà la pràctica totalitat dels treballadors actuals i convocarà les proves al llarg del curs.

Un procès engegat durant aquest mandat

La “remunicipalització” de serveis públics  s’ha posat en marxa durant aquest mandat. Un acord de ple va determinar que s’estudiarien tots els casos de contractes externalitzats per veure si podien ser més eficaços o més econòmics si els prestava directament l’Ajuntament. És un procés que també estan fent altres ajuntaments del país. S’hi avalua quina eficàcia i quin estalvi pot aconseguir-se amb la gestió directa d’aquests serveis per part de l’Ajuntament, o través de l’empresa municipal CEMSSA, o si surt més a compte mantenir l’externalització o fórmules mixtes de gestió, amb participació pública i privada.

Ja s’ha “remunicipalitzat” el servei de grua i el contracte de neteja d’oficines i equipaments. Ara, el de guarderies municipals.

La possibilitat de recuperar la gestió directa dels serveis públics per part de l’Ajuntament de Calafell es veu facilitada pel fet que en pocs anys vencen la major part de contractes externalitzats, inclosos els de més valor econòmic, com l’aigua, la neteja o la recollida de brossa.