02/03/2021

Activitats virtuals per commemorar el 8 de març a Calafell

El Dia Internacional de les Dones reivindica enguany la corresponsabilitat en les tasques domèstiques

Calafell mantindrà la seva adhesió al 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb un programa d’activitats majoritàriament virtuals. D’aquesta forma es pot tirar endavant la commemoració, amb la seguretat que requereix l’actual situació sanitària.

“Perquè el compromís del nostre Ajuntament amb els drets de les dones i la consecució de la plena igualtat amb els homes no afluixa ni s’interromp, simplement adaptem la commemoració a la situació”, diu la tinent d’alcalde d’Igualtat i Drets Socials, Helena Rubio.

De la seva banda, la presidenta de la comissió d’Igualtat i Drets Socials, Isabel Bou Bayona, explica que “enguany centrem les reivindicacions en la corresponsabilitat entre homes i dones en les tasques domèstiques, que haurien de ser compartides i no ho són. Però, a més, la pandèmia ha fet palès en carn viva i ha fet especialment punyents les discriminacions exercides sobre les dones”.

El leit-motiv del 8 de març d’enguany a Catalunya és justament aquest. Es basa en el fet que durant el confinament domiciliari estricte (març-abril de 2020) les dones s’ocupaven de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la seva presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

Les activitats programades

Les activitats es posen en marxa ja aquest 4 de març. Són les següents:

–Formació virtual. “Totes fem xarxa! Com identificar i actuar davant les violències masclistes”. A càrrec del SIE Penedès-Garraf i del SIE Tarragonès (SIE: Servei d’Intervenció Especialitzada en Violències Masclistes). Dates: 4, 11, 28 i 25 de març, de 17 a 19 hores. Activitat gratuïta i adreçada al públic en general. Inscripcions: siad@calafell.org. Més informació en aquest enllaç.

–“Les dones i l’esport”. Programa de ràdio a la sintonia de Calafell.tv-Calafell Ràdio, conduït per Albert Sunyol. Hi haurà entrevistes a joves esportistes del municipi i responsables municipals de les àrees d’Esports i d’Igualtat. Dilluns, 8 de març, a les 13 hores.

–Club de lectura “L’hora violeta”. Club de lectura feminista organitzat pel SIAD de Calafell i la Biblioteca Ventura Gassol. Es llegiran obres escrites per dones, de diferents gèneres literaris, que donin peu a debatre i compartir opinions amb perspectiva de gènere. Sessions previstes: 31 de març, 28 d’abril i 26 de maig, de 18 a 19:30 hores. Seran virtuals o presencials quan es pugui. Informació i inscripció: 977 69 12 84 o biblioteca@calafell.org.

–“Ser feminista hoy en día”. Xerrada virtual de Maria Murnau (Feminista Il·lustrada). Activitat gratuïta i en castellà, el 9 de març a les 19 hores. Inscripció a siad@calafell.org. Us faran arribar el link de la xerrada.

–Taller de defensa personal femenina, a càrrec de Carmen Vila. Sessió virtual, amb indicacions sobre seguretat i defensa personal femenina de dues hores de durada. Data: dimarts 23 de març, de 17:30 a 19:30 hores. Inscripció a siad@calafell.org. Us faran arribar el link de la xerrada.

–Lectura del manifest institucional amb motiu del 8 de març. A les 12 hores, emissió de la lectura a les xarxes socials de l’Ajuntament de Calafell i de Calafell.tv-Calafell Ràdio

–Jornada esportiva al centre Vilarenc Aqua. 8 de març, al matí. A les 10:30 hores, classe de defensa personal, a càrrec de Merche Arazola. A les 11 hores, sessió de ioga. A les 11:40 hores, sessió de zumba. Activitat gratuïta i oberta a tot el públic, siguin persones abonades o no. D’acord amb les restriccions sanitàries vigents a data d’avui, hi ha 120 places disponibles. És obligatori l’ús de mascareta.

–Entrega de les mascaretes d'Igualtat de l'Ajuntament. Aquestes mascaretes s'han de usar segons la normativa sanitària vigent en el moment. Entrega amb cita prèvia, del 8 de març al 31 de març al Centre Cívic Cinema Iris de Calafell o al Centre Cívic Montse Civit, de Segur de Calafell. Reserva a través de email espaiscivics@calafell.org o d'un Whatsapp al 687271402.