10/06/2018

Calafell dedica el camp de futbol del Passeig de la Unió a l’emblemàtic esportista desaparegut Juan Ríos

L’estadi acollirà en uns dies part de la competició de futbol dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018

Calafell ha “batejat” aquest dissabte, 9 de juny, el camp de futbol del Passeig de la Unió amb el nom de l’emblemàtic esportista local Juan Ríos, desaparegut fa dos anys. L’estadi acollirà d’aquí a dues setmanes part de la competició de futbol dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.

En l’acte d’inauguració, l’alcalde, Ramon Ferré, ha dit que “a través de Juan Ríos, les persones anònimes i voluntarioses que vetllen per l'esport base han tingut el reconeixement merescut per tota la seva entrega i el seu treball a fer dels nostres infants millors persones. El nom que s'ha donat al camp és un homenatge a tots ells, tots aquells Juans Ríos que hi ha arreu”.

El descobriment d’una placa en record de Ríos s’ha fet a pocs dies de l’inici dels Jocs, i coincidint amb la celebració d’un torneig internacional de futbol base, en el qual han participat equips de França, Itàlia, Andorra, l’Estat espanyol... I com s’ha recordat en l’acte, aquest és el llegat que queda de les obres realitzades a l’estadi més enllà del Jocs, un camp de primera i per a tothom, que ja gaudeixen des de fa un any centenars d’esportistes locals.

Un dels responsables que hi hagi aquests centenars d’esportistes és justament Juan Ríos. La regidora municipal d’Esports, Maite González, ho explicava així: “Va estar 21 anys jugant amb el Club Futbol Calafell. I després va crear una escola de futbol base, on va estar més de 15 anys com a entrenador i ‘alma mater’, i per les seves mans han passat centenars de nens. Sempre ens deia que el camp estava antiquat, però avui la reforma per la qual tan va lluitar ja la tenim”.

De la seva banda, en nom de la Diputació de Tarragona, que ha finançat part important de l’obra, el regidor calafellenc Joan Olivella ha destacat que “Juan Ríos va demostrar un esforç i una dedicació que el feien mereixedor d’aquest homenatge i la família i tots els que el van conèixer i apreciar, dins de la tristesa, es poden sentir reconfortats”.

Els Jocs Mediterranis

El comissionat dels Jocs, Javier Villamayor, ha aprofitat per fer tres consideracions. En primer lloc, ha dit que “estem davant d’un repte i d’una oportunitat de projectar no tan sols Calafell, sinó tot el territori, i per assolir-lo hem aparcat diferències i hem treballat units”. En segon lloc, ha afegit que “els Jocs celebren la 18a edició i ens han precedit ciutats més importants o amb més pes demogràfic, és a dir que aquest esdeveniment no l’organitza qualsevol i nosaltres tindrem més esportistes, més periodistes i més voluntaris que mai anteriorment. Només ens falta que el públic hi participi”. I en tercer lloc, ha subrallat que “durant deu dies, l’esport prendrà la paraula; i amb l’esport, la cultura i els valors de fraternitat i germanor. Per tant, siguem acollidors i oberts”.

El remodelat camp de futbol

Les obres de remodelació de l’estadi van acabar-se a finals de la primavera de 2017, d'acord amb el calendari dels Jocs previst llavors. Les obres van costar 2.899.969,09 euros. L’Ajuntament en va invertir 2.171.469,09, i la resta, 723.500, els aportava  la Diputació de Tarragona. És la segona inversió més important en instal·lacions dels Jocs.

L’obra adapta el camp a la normativa sobre competicions internacionals de futbol, tant pel que fa a equipament com a aforament i accessibilitat. També es renova completament la zona de vestidors, que era una assignatura pendent des de feia anys. El camp, construït originàriament als anys 70 del segle passat, havia quedat completament obsolet i algunes instal·lacions eren directament tercermundistes.