03/10/2019

A Calafell es fa una mitjana setmanal de 6 a 10 esterilitzacions de gats de carrer

L’objectiu és mantenir estables les colònies felines, per evitar molèsties i aprofitar els seus efectes positius en la salut

Al municipi de Calafell es fa una mitjana setmanal de 6 a 10 esterilitzacions de gats ferals. L’esterilització és una eina fonamental per controlar les colònies felines del carrer. I la xifra ha pujat molt des de l’any passat, quan a la setmana se’n feien només un parell (una cada tres dies).

En concret, des que es va posar en marxa aquesta campanya fins al passat 30 d’agost, s’han esterilitzat i retornar 123 gats: 67 femelles i 56 mascles. El cost de l’esterilització és assumit per l’Ajuntament de Calafell. En la captura dels gats hi col·laboren entitats animalistes locals i també les persones que s’han format com a alimentadores i que són les primeres que detecten gats sense esterilitzar a les colònies que controlen.

Aquesta tasca permet detectar també gats ferits o malalts, que són portats al veterinari per ser curats. L’Ajuntament haurà dedicat 13.000 euros durant aquest 2019 a aquesta acció.

D’altra banda, l’Ajuntament ha recollit 165 gossos des de principis d’enguany fins al 30 d’agost. 99 han pogut ser retornats als propietaris i 54, han anat a una protectora. Els 12 restants (7 adults i 5 cadells) han estat adoptats.

Captura-Esterilització-Retorn

L’esterilització forma part de l’anomenat mètode CER (Captura-Esterilització-Retorn), que és l’eina més eficient i ètica per mantenir controlades les colònies. Les colònies de gats de carrer, en contra del tòpic que diu que són un focus d’infeccions, són un focus de salut per al municipi, ja que permeten mantenir els carrers lliures de plagues d’insectes i rosegadors. Però és important gestionar-les bé i tenir-les controlades per reduir molèsties, com els sorolls nocturns o els produïts durant l’època de zel.

A principis d’enguany, l’Ajuntament feia públic un estudi que indicava l’existència de 73 colònies de gats al municipi. Posteriorment se n’han identificat algunes més. En l’informe, s’estimava que hi havia un 17% de gats esterilitzats. Aquesta xifra està creixent, però encara hi ha feina a fer. Les dades podrien augmentar si hi hagués més persones alimentadores al carrer. De moment s’ha format una “promoció” i s’està preparant un nou curs de formació.

Segons la regidora de Qualitat de Vida Animal, Helena Rubio, “es tracta de trobar un equilibri d’acord amb els espais del municipi, de forma que les colònies no s’expandeixin en excés, a la vegada que mantenim els seus efectes positius”.

Centres d’acollida

Rubio afegeix que la construcció d’un centre d’acollida de gats serà inclosa en les inversions del pressupost municipal de l’any vinent (56.150 euros). També hi figurarà la construcció d’un centre d’acollida i adopció per a gossos (500.000 eurpos). Igualment es preveu començar l’any vinent un seguit d’inversions per consolidar la regidoria de Qualitat de Vida Animal (194.600 euros). I al llarg del mandat s’aniran creant nous espais canins al municipi (200.000 euros).