14/02/2020

El Carnaval farà un forat a les comparses que quedaven fora pel gran augment d’inscripcions

Podran participar o a la rua de Segur o a la rua del Poble

L’Ajuntament de Calafell ha decidit fer un forat en les rues de Carnaval a les comparses que n’havien quedat fora pel gran augment d’inscripcions que hi ha hagut enguany. Aquests grups podran participar, sense rebre ajut econòmic, bé en la rua de divendres la nit al nucli de Segur, bé en la rua de diumenge a la tarda al nucli del Poble. Sis, el primer dia, i set, l’últim. Per tant, ningú no es quedarà fora i podrà participar si més no un dels tres dies.

La inscripció havia desbordat totes les previsions de l’organització. Les bases del Carnaval determinen un màxim de 45 carrosses i de 15 comparses sense carrossa. Se’n van presentar tretze més. I no tan sols això, sinó que pel fet de ser grups molt nombrosos representaven 1.500 comparsistes més.

Segons l’Ajuntament, el nombre màxim de grups participants està establert per diverses raons, la més important i determinant de les quals és la seguretat. Cada rua compta amb un pla d’autoprotecció que fixa el màxim de participants.

Sobre l’oferta de participar a la rua de Segur o a del Poble, l’Ajuntament vol assenyalar que no és possible oferir-ho en el cas de la rua de la Platja. Els plans d’autoprotecció de Segur i del Poble donen un marge per afegir algun grup, però no el de la Platja, ja que la seva rua és en uns espais més restringits que les altres dues i que ja estan al límit. Tant Protecció Civil com els Mossos han informat en contra de superar aquests topalls.

En realitat, d'haver superat aquests màxims, es corria el risc que el Carnaval hagués estat suspès per no complir la normativa. Més enllà de possibles repercussions legals per a l'Ajuntament, els seus electes i fins i tot els seus tècnics.

L’organització del Carnaval aprofita per negar que s’hagi marginat cap grup del Penedès en favor de grups del Baix Llobregat. L’únic grup d’aquella comarca que havia entrat ha resultat estar integrat per veïns i veïnes de Cunit, el representant dels quals resideix actualment al Baix Llobregat i que havia deixat les seves dades com a forma de contacte.

En tot cas, també volem aclarir dubtes sobre la proximitat. Aquest és un dels factors que puntua, però no pas l’únic, ja que també compten el disseny de carrosses i vestuaris, les coreografies..., segons uns barems establerts en les bases i d’acord amb el projecte que cada grup ha de presentar quan s’inscriu.

De cara al proper Carnaval, l’Ajuntament ha decidit també fer una mena de preinscripció que permetrà saber als grups interessats si poden ser admesos o no, amb antelació suficient per organitzar-se i fer els seus propis plantejaments.