24/06/2016

Joan Totosaus serà el pregoner de la festa major de Calafell

És l’autor de la maqueta de la façana marítima del municipi abans de l’arribada del turisme

Joan Totosaus, l’Estasi, serà el pregoner de la festa major de Calafell, els primers actes de la qual comencen aquest cap de setmana. Totosaus és l’autor de la maqueta de la façana marítima del municipi, que reprodueix fidelment el Calafell pescador anterior a l’arribada del turisme i que és un dels grans atractius del centre d’interpretació que dimarts vinent obre a la confraria de pescadors.

Totosaus ha treballat set anys en l’elaboració d’aquesta maqueta. És casat i pare de dues filles. Va ser pescador un temps en la seva joventut, però aviat va dedicar-se a la fusteria. Com molts altres calafellencs, va treballar a la fàbrica de la Pirelli a Vilanova i la Geltrú, però sense abandonar mai l’ofici de fuster. I molt en particular en relació amb el món del mar, ja que va treballar en un taller que construïa patins catalans.

El pregó tindrà lloc dimarts vinent, 28 de juny. A les 19 hores es farà la inaguració oficial del centre d’interpretació del Calafell pescador i, tot seguit, a l’exterior, començarà el pregó. Tot seguit hi haurà una ballada de sardanes. Aquella mateixa nit, a les 11 hi haurà el castell de focs, a càrrec de Focs Artificials Estalella: aquest espectacle pirotècnic és, des de fa anys, una mena de festa inaugural de l’estiu a tota la comarca del Baix Penedès. I després, hi haurà el ball de revetlla (més informació dels actes, aquí).

Aquests actes seran dels primers d’un nou model de festes majors que representa un canvi radical en relació al vigent en els darrers vint anys. En essència, s’agrupen les festes dels nuclis del Poble i de la Platja en una festa major de Calafell, que també recupera la festa del barri de Cal Bolavà; i la festa major de Segur trasllada el gruix dels actes al mes d’agost, tot conservant algunes de les celebracions més tradicionals a finals de setembre.

Serà un mes d’actes tant a Calafell com a Segur, amb unes 120 activitats. L’”agrupació” no implica que desaparegui cap acte emblermàtic. Hi haurà els mateixos castells de focs artificials, els mateixos oficis, les mateixes cercaviles... i, lògicament, els dies de festa local, coincidint amb els patrons.