14/05/2019

La Ciutadella Ibèrica de Calafell torna a ser excavada, més de deu anys després

S’hi han fet ja algunes troballes que aporten noves dades sobre el jaciment

Més de deu anys després de la darrera intervenció arqueològica, la Ciutadella Ibèrica de Calafell torna a ser excavada. Ho és en el marc d'un projecte de recerca que inclou a altres destacats jaciments d'època ibèrica de l'àmbit cessetà.

En els darrers dies, un grup d'arqueòlegs i estudiants d'arqueologia han estat excavant a la part sud de la Ciutadella. En una primera fase, s'ha excavat prop de l'àrea que coneixem com a “casa romana”, per la ocupació dels romans de la Ciutadella després de la Segona Guerra Púnica.

Aquesta excavació està coordinada per la Universitat de Barcelona, i s'encabeix dins el projecte anomenat “El canvi sociocultural a la Cessetània Oriental durant la Protohistòria i l'època romano-republicana”, que també preveu altres excavacions a jaciments destacats del territori penedesenc, com ara la Font de la Canya o Masies de Sant Miquel.  El projecte compta amb el suport de diverses institucions, com ara l'Ajuntament de Calafell a través de l'àrea de patrimoni històric.

Les primeres evidències que han sortit a la llum al llarg d'aquests dies, han superat amb escreix les expectatives que els arqueòlegs tenien. Entre les troballes fetes a l'àrea excavada, hi ha les restes del que podria ser un nou barri que s'estendria cap a mar, la continuació del camí empedrat que suposadament es dirigia cap a la platja, un segment de muralla o estructures que podrien ser anteriors a la construcció de la fortificació... En definitiva, uns primers indicadors que confirmen l'ampliació del potencial de la Ciutadella i que aportarà nous coneixements sobre el jaciment.