25/09/2019

L’Ajuntament prepara un nou pla d’igualtat i un pla d’atenció LGTBI

L’àrea d’Igualtat i Drets anuncia diverses mesures i accions en passar balanç dels 100 primers dies

L’àrea d’Igualtat i Drets de l’Ajuntament de Calafell prepara un nou pla d’igualtat per al període 2020-2023 i un pla d’atenció als col·lectius LGTBI per a 2020. Aquestes i altres mesures s’han anunciat en el balanç dels 100 primers dies de mandat que ha fet l’àrea.

Des d’aquesta àrea volen recalcar que la seva missió és garantir la transversalitat, la visibilitat i la rellevància de les polítiques d'igualtat, l'acceptació i normalització de la diversitat sexual, afectiva i familiar, la igualtat real entre dones i homes, i l'eradicació de les violències masclistes.

També recorden que duen a terme aquesta visió mitjançant accions específiques d'àmbit feminista, atenció a les dones (SIAD) i atenció als col·lectius LGBTI (SAI). I, en paral·lel,  procurant que aquestes polítiques gaudeixin del suport de tots els grups polítics municipals, estiguin presents a les actuacions de l'Ajuntament, i comptin amb recursos i un pressupost dignes.

Les tasques de l’àrea d’Igualtat es realitzen coordinadament entre la tinent d’alcalde, Helena Rubio; la presidenta de la comissió informativa d’Igualtat, Isabel Bou Bayona; la tècnica d’Igualtat, Sílvia Pedret, i les altres professionals de l’àrea. La feina feta en aquests primers 100 dies són aquestes:

Reunions periòdiques internes de treball:

–Observació i anàlisi de l'estat de l'àrea d'igualtat, atenció a la dona i LGBTI: recursos humans; tràmits i processos per violència de gènere i per casos urgents; primera acollida i seguiment social, atenció psicològica, atenció jurídica; funcionament del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) i del SAI (Servei d'Atenció Integral adreçat principalment a persones LGBTI).

–Anàlisi del finançament (subvencions, contracte-programa amb la Generalitat, contracte programa amb Institut Català de la Dona, pressupost anterior).

–Recollida inicial d'indicadors d’igualtat, atenció a la dona i LGBTI.

–I reunions de treball amb diferents entitats i organitzacions per col·laborar i compartir informació i tirar endavant projectes per aquest trimestre i l’any 2020.

Alguns dels protocols, processos i accions en marxa:

–Secció específica a la web de l'Ajuntament de Calafell per polítiques d’igualtat, atenció a la dona i LGBTI, amb informació, protocols, documentació, etc. http://calafell.cat/temes-i-serveis/igualtat/politiques-digualtat.

–Adhesió al protocol de seguretat contra les violències masclistes en entorns d'oci de l'Ajuntament de Calafell. Treballant en la implementació, incloent-hi una proposta per punts violetes d'atenció i informació, i formacions al respecte.

–Moció per l'adhesió de Calafell a la xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució (el 23 setembre és el dia Internacional contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, nenes i nens).

–Reunió amb l'Ajuntament de Cunit per aportar l'experiència de Calafell en el funcionament del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), com a referent comarcal en polítiques d'igualtat.

–Participació al congrés internacional per a l'eradicació de les violències masclistes (22 i 23 octubre).

–Treballant en activitats i accions reivindicatives pel 25 de novembre, dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, i pel 8 de març, dia internacional de les dones.
Posarem en marxa les taules d'igualtat i LGBTI dins del Consell de Participació Ciutadana d'acció social.

–Actualitzarem el protocol de violències masclistes.

–Treballant amb un recull d’indicadors i avaluació del pla local d'igualtat de Calafell 2015-2019.

–Preparant les primeres accions per la partida d'igualtat pel pressupost 2020

–Treballant en la primera definició de necessitats del pla d'igualtat 2020-2023.

–Definició de primeres accions pel diagnòstic i pla d’atenció al col·lectiu LGBTI 2020.

–Estudiant projectes sobre la nova masculinitat, o sobre sexualitat amb perspectiva feminista, i preparant el cicle de cinema d’igualtat, el cicle de curts LGBTI, la jornada Dona i Empresa, i el nou cicle del taller Dona Teatre; i organització de la concentració estatal "Emergència Feminista", amb marxa nocturna en protesta per un "estiu negre" en víctimes mortals de violència masclista, el passat 20 setembre, entre altres accions.  

A l’àrea d’igualtat conclouen que han estat tres mesos de molta feina, i d'una feina cada cop més rellevant, perquè treballen per combatre la violència masclista (42 dones assassinades segons l'últim balanç, al 16 de setembre de 2019, del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat), i les discriminacions per raó de sexe o de diversitat sexual. El seu objectiu és el d’un municipi més feminista, i més igualitari, amb la col·laboració de la societat civil i de les entitats, i amb el compromís ferm de l'Ajuntament de Calafell.