21/01/2020

L'Àrea Bàsica de Salut de Calafell, premiada per la seva consulta específica per a famílies contràries a la vacunació dels fills

La iniciativa, impulsada per un grup d'infermeres, rep un reconeixement als Premis Sanofi Pasteur-Camfic

Un equip d’infermeria de l’Àrea Bàsica de Salut de Calafell, format per les infermeres Antonia Sánchez, Ester Armajach, Sílvia López, Regina Rabell, Maria Dolores Alcázar i Miriam Raventós, treballa amb  famílies de la zona que es mostren reticents a la vacunació sistemàtica dels seus fills en l’atenció primària mitjançant una consulta específica d’assessorament. Aquest treball ha estat reconegut en la segona edició dels Premis Sanofi Pasteur-Camfic amb un tercer premi, que valora positivament  la posada en funcionament d’aquesta consulta, operativa des de gener de 2018, els resultats de la qual van ser exposats dins de la convocatòria dels Premis Sanofi en la categoria Innovació en Gestió de la Vacunació a l’Atenció Primària.

Tot i que existeix una gran base d’evidències científiques acumulades que sustenta el programa global de vacunes promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en l’actualitat l’ús de les vacunes no està lliure de problemes i controvèrsies de diversa índole que són d’aparició recent i que estan relacionats amb els canvis científics, culturals i socials de la societat moderna. Actualment, bé per desinformació, per por als efectes adversos o per altres motius, han augmentat les reticències davant les vacunes i fins i tot hi ha progenitors que rebutgen vacunar els seus fills. Davant d’aquesta realitat el novembre de 2014, el doctor Roy Piñeiro, de l’Hospital General de Villalba, a Madrid, va posar en marxa una consulta monogràfica d’assessorament sobre vacunes, pionera a Espanya, en la qual es dedica temps i exclusivitat als pares que decideixen no vacunar els seus fills i en la qual s’expliquen les recomanacions actuals dels organismes internacionals sanitaris.

Inspirades per aquesta iniciativa, el mes de gener de 2018 l’equip d’infermeria de l’ABS de Calafell va impulsar la captació i derivació dels pares reticents a la vacunació a la consulta de la infermera pediàtrica referent en vacunes. Aquestes consultes s’han erigit en una eina cabdal per comunicar-se amb els pares, ja que serveixen per transmetre informació fefaent sobre el calendari sistemàtic de vacunacions d’una forma empàtica, amb dedicació, escolta, respecte i temps.

En una població assignada de 2.537 pacients pediàtrics, durant el primer any i mig de funcionament de la consulta (fins al juliol de 2019), el nombre de famílies captades en aquest programa havia estat de 14 (amb un total de 17 infants amb edats compreses entre els 10 mesos i els 13 anys).

Amb aquests resultats a la mà, aquest equip d’infermeria de l’ABS de Calafell es marca com a objectiu traslladar la seva experiència a la resta de l’equip sobre com abordar aquest tipus de pacient/famílies i alhora posar en marxa una consulta específica per a vacunació en adults, així com treballar per ampliar el coneixement de la població de l’entorn de l’ABS sobre les vacunes generant documentació amb informació fefaent i distribuint-la a través de les xarxes socials, entre altres canals.