21/11/2023

Calafell, pioner a criar posidònia en aquaris per replantar-la després al fons marí

Aquesta planta és clau per a consolidar les platges davant els embats dels temporals

Calafell està completant una primera iniciativa per a recuperar la vegetació pròpia del fons marí mediterrani. I és una iniciativa pionera i inèdita, ja que consisteix a criar posidònia en aquaris. Tant feixos de posidònia expulsats a la platja pels temporals, com llavors d’aquesta platna marina.

És el projecte “Pulmó del Mediterrani”, sorgit de la iniciativa ciutadana, mitjançant els pressupostos participatius de l’Ajuntament, en l’edició corresponent a l’any 2022.

La posidònia és una planta aquàtica molt característica de la Mediterrània. Les praderies que forma són bàsiques per a la biodiversitat, però, a més, resulta clau per a la consolidació de les platges i prevenir la pèrdua de sorra. “Només ho vèiem quan el mar en treu. En general, no, perquè està sota l’aigua. Però aquest treball de recuperació és importantíssim. La prova pilot que estem fent està resultant un èxit”, explica el regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos.

El regidor afegeix: “La posidònia és refugi de moltes espècies, aporta oxígen i a més frena la força de les onades quan hi ha temporals. I això darrer és importantíssim, perquè l’experiència ens ensenya que reforçar les defenses naturals és el que realment funciona

Els feixos de posidònia es reintrodueixen al medi marí, després d’estar uns mesos als aquaris del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC). Van ser recollits al mar durant els mesos de gener i febrer, a més de llavors de l’espècie. A les instal·lacions del CREAC s’hi ha fet una criança acurada per a garantir la seva viabilitat. La germinació va produir-se entre el juny i el juliol. I ara ja poden tornar al mar.

En concret, s’han tirant endavant 11 rixomes i 166 plàntules. Les plàntules són exemplars molt joves, de fet el primer resultat de la germinació d’una llavor. La major part es transplantaran, però una part romandrà al CREAC per continuar treballant-hi.

Una prova complementària d’aquest projecte és l’ús de materials biodegradables per protegir les plantes quan siguin transplantades al fons marí. Aquests materials desapareixeran quan la planta estigui arrelada.

En els propers mesos es farà un seguiment dels exemplars transplantats. I a principis de 2024 es recolliran nous feixos i llavors per tornar a fer-ne una criança a les instal·lacions del CREAC.