05/10/2018

Calafell posa en marxa un servei d’atenció LGTBI

Signat el conveni entre l’Ajuntament i la Generalitat que el farà possible

L’Ajuntament de Calafell i la direcció general d’Igualtat de la Generalitat han signat un conveni per implantar al municipi un servei d’atenció a les persones LGTBI (lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals). Aquesta oficina oferirà suport a aquest col·lectiu en qualsevol situació de discriminació que pugui patir i impulsarà accions per assolir el reconeixement ple dels seus drets.

El nou servei atendrà en primera línia les demandes que se li facin. Però si aquestes superen la seva capacitat de resolució, buscarà els recursos que necessiti l’usuari, tot acompanyant-lo i guiant-lo en el procés.

La primera acció fruit d’aquest conveni ha estat un taller de formació per a tècnics i personal de les principals àrees de l’Ajuntament: alcaldia, comunicació, benestar social, centres cívics, atenció al ciutadà, cultura, ensenyament, joventut, treball, esports, Policia local, turisme, immigració, recursos humans o urbanisme.

La tinent d’alcalde de Qualitat de Vida de l’Ajuntament, Helena Rubio, ha explicat que “aquest era un compromís que teníem, ja que forma part del contracte-programa dels serveis socials municipals”. Ha afegit que “el 2016 van començar a activar les primeres accions que desemboquen finalment en la creació d’aquest servei LGTBI. Des de posar-hi personal a fer campanyes de sensibilització, per exemple, a les festes majors, a iniciatives de visualització”.

Rubio ha dit també que “durant el que queda de 2018 farem un programa pilot, i durant tot el 2019 es desenvoluparà i consolidarà totalment el servei”.

De la seva banda, la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, ha subratllat que “Calafell és un dels municipis de costa més importants que s’afegeix a la xarxa d’atenció integral LGTBI. I és un fet transcendent per al municipi, però també per a tota la comarca”.

Mata ha recordat que “aquesta setmana fa quatre anys de la llei de protecció dels drets de les persones del col·lectiu LGTBI. És una llei en què cristal·litza la lluita pels drets d’aquest col·lectiu, que no són altres que els de ser, estimar, i manifestar-se com es vulgui”. I ha dit: “Vam tenir clar que no era una llei ni del col·lectiu, ni dels partits, sinó una llei de país. Una llei que no podia desplegar-se si no era amb la participació i col·laboració de tot el país. No es podia desplegar sense el concurs dels ajuntaments i els consells comarcals, perquè són el primer lloc on la ciutadania pot adreçar-se quan té qualsevol problema o necessitat, una consulta o una proposta”.

Finalment, l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha expressat que “per nosaltres serà tant un repte com una oportunitat. Com a municipi turístic podrem demostrar que són un poble obert i tolerant, on tothom és benvingut”. Ha afegit que “qualsevol persona que pugui tenir un problema amb persones intolerants amb la diversitat o patir situacions discriminatòries, tindrà un ajut i un suport des de l’Ajuntament. Ens agrada ser dels primers a fer-ho i esperem que altres municipis en prenguin nota i manifestin aquesta mateixa sensibilitat”.