25/03/2017

La matinada d’aquest diumenge comença l’horari d’estiu i els rellotges s’avancen una hora

A les 2, l’hora oficial s’avançarà 60 minuts i seran les 3

Recordeu que la matinada d’aquest diumenge, 26 de març, comença oficialment l'horari d'estiu i que, en conseqüència, els rellotges s'han d'avançar una hora. A les 2, l'hora oficial s’avançarà 60 minuts i seran les 3. Tingueu present que la major part de dispositius digitals (telèfons mòbils, ordinadors...) s'actualitzen automàticament i no cal canviar-hi l'hora.

El canvi d'hora oficial es fa en compliment del previst a l'article 2 del Reial Decret 236/2002, d'1 de març. La finalitat dels horaris d'hivern i d'estiu és acomodar les hores d'activitat a les hores de llum diürna: és a dir, es tracta de no desaprofitar la llum del sol mentre es dorm. Així s'aconsegueix un menor consum d'energia, com a resultat de la menor necessitat d'il·luminació artificial. Un 90% dels efectes d'aquesta mesura es produeixen en el sector domèstic, segons dades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN). També es produeix estalvi d'electricitat en els serveis, el comerç i la indústria.

Es calcula que l'estalvi a Catalunya ronda els 30 milions d'euros anuals (15 milions en cadascund els dos canvis anuals) i se situa entre 10 i 11 euros per llar. I si l'estalvi econòmic pot semblar reduït, també hi ha un guany en un ús més racional i sostenible de l'energia i en una pedagogia molt senzilla i entenedora.

L’horari d’estiu permet no desaprofitar les hores de llum al matí i allargar el temps de llum natural a les tardes, de manera que el màxim nombre d’activitats diàries es puguin efectuar amb llum natural i es redueixi el consum d’energia associat a la il·luminació artificial.

Amb l’horari d’hivern, en canvi, la nit cau més aviat i això incrementa la necessitat d'il·luminació artificial, però el major consum als vespres queda compensat per la menor necessitat de llum als matins. A més, la major part dels ciutadans prefereix que al matí, a les hores quan es desplacen per treballar o estudiar, hi hagi llum natural.

No obstant, la mesura no està exempta de polèmica i hi ha campanyes que reclamen la seva derogació: argumenten l'afectació fisiològica que pateixen persones i animals, que l'estalvi no és tal a l'horari d'hivern o que el canvi s'ajusta més als costums del nord d'Europa i no pas als del sud del continent.

Amb motiu del canvi horari d’aquest diumenge, el departament de Salut de la Generalitat ha fet pública una informació sobre la importància de dormir les hores necessàries. Segons Salut, dormir les hores suficients és necessari per mantenir una bona salut, per tenir un adequat rendiment escolar i per a la productivitat.