18/07/2022

La separació de residus fa una estirada a Calafell i frega la mitjana catalana

La implicació ciutadana i el porta a porta comercial disparen la recollida selectiva

La separació de residus a Calafell ha fet una estirada durant l’any 2021 i ja frega la mitjana catalana. Segons les dades oficials de l’Agència Catalana de Residus, es va arribar al 42,04%, gairebé 8 punts més que l’any 2020, que va ser del 34,37%. Els primers mesos d’enguany, la tendència s’està accelerant.

Calafell està per primera vegada per damunt de la mitjana comarcal de recollida selectiva. Però és encara més significatiu el fet que el municipi té a tocar assolir o superar la mitjana catalana, que l’any passat va ser del 46,63%. “És un objectiu del tot realista. Si mantenim la tendència, ho assolirem”, diu el tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament, Aron Marcos.

Els resultats dels primers mesos de 2022 fan factible aconseguir-ho. La recollida comercial porta a porta, ampliada a les cinc fraccions, ha disparat la recollida selectiva. Això millora molt les xifres globals del municipi, ja que l’activitat comercial i turística genera moltes tones de residus.

Evitar les penalitzacions econòmiques

Marcos explica la importància d’incrementar la separació de residus “no únicament per una raó mediambiental o de sostenibilitat, sinó també pel cost econòmic que significa no separar-los”.

El regidor recorda les penalitzacions que la fracció resta té quan arribar a l’abocador: “Com més tones de resta hi portes, més cara surt cada tona. Si ho anem canviant, l’estalvi que aconseguirem serà remarcable. Estalvi que podrà dedicar-se, per exemple, a millorar el propi servei”.

En aquest sentit, la implicació de la ciutadania ha estat clau per millorar aquests resultats i serà clau per continuar millorant-los. La municipalització del servei de recollida de residus i, per tant, el seu control directe, també hi està ajudant, així com les minideixalleries, les deixalleries mòbils, la recollida selectiva a grans esdeveniments... I més ho farà la futura deixalleria municipal, de la qual l’Ajuntament ja en té el projecte.

“El més important serà que la ciutadania faci servir tots aquests canals i, per descomptat, que separi els residus a casa i els dipositi correctament a cada contenidor”, diu el regidor.

Com a conclusió, Marcos apunta que “hi ha una tendència positiva des de fa uns pocs anys, però les mesures que estem adoptant el que faran serà accelerar aquesta tendència i aconseguir un salt de qualitat en poc temps”.