L’Ajuntament es compromet a treballar el Pla de Barris per millorar el Poble de Calafell

17/01/2012

Pla de BarrisL’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i el tinent d’Obres Públiques, Rafel Solé, han presentat avui l’informe de gestió del Pla de Barris davant el Comitè d’Avaluació i Seguiment, format per la Generalitat, Ajuntament i ciutadans.
Per part de la Generalitat, han estat presents en aquest comitè, Carles Sala, de la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana, Ramon Botey, Cap de l’Oficina de Gestió del Programa de Barris, Rosanna Camps, directora dels Serveis Territorials a Tarragona, Cèsar Puig, director de Serveis Territorials de la Generalitat, Lluís Crespo, Director de l’Oficina de Treball al Vendrell, i Anna Sorribes, Tècnica de l’Oficina de Gestió del Programa de Barris.
A més, també han estat presents regidors i tècnics de l’Ajuntament de Calafell implicats en el projecte, així com representants d’entitats i associacions del municipi.
Joan Olivella ha explicat que, tot i que es va iniciar al 2010, “l’actual equip de govern creu en aquest Pla de Barris, que en concret fa referència al nucli antic de Calafell, i agafem el compromís de donar suport i seguir-hi treballant per tal que sigui una realitat, i que es pugui aconseguir l’objectiu de millorar aquest nucli, i fer-lo més atractiu també turísticament”. Olivella ha dit que “tradicionalment l’oferta turística de Calafell s’ha basat molt en la platja, però crec que el nucli històric també pot ser una molt bona oferta turística, que cal revitalitzar”. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que el Pla de Barris permet “preservar un nucli molt important del municipi, però també dinamitzar la zona i donar-hi més vida”.
Així mateix, Rafel Solé també ha incidit en que “aquest és un pla transversal, en el qual s’hi impliquen totes les regidories”, i ha destacat que a més del vessant urbanístic també té un vessant social.
En aquest sentit, el projecte té 3 eixos essencials:
1. Recuperació del patrimoni

2. Reforçar la funció residencial de Calafell Poble

3. Donar-li més protagonisme a aquest nucli

Durant la presentació, els tècnics implicats en el projecte han anat explicant la feina feta. Fins ara, s’han iniciat 3 grans actuacions:
1. Urbanització dels entorns del Castell. S’han remodelat els carrers: Aire, Major, Penyes i la plaça del Trinquet.
2. Programa de revitalització i dinamització de l’activitat comercial, amb dues actuacions. Una de les principals activitats en aquest sentit va ser la Fira del Terròs. Aprofitant el passat agrícola del municipi, es va dur a terme aquesta fira de temàtica rural i agrícola, amb l’objectiu de dinamitzar el comerç de la zona.
3. Millora de l’accessibilitat a l’interior del recinte del Castell. De moment s’han fet un seguit d’excavacions, i ara s’ha de redactar el projecte específic.
D’altra banda, com que l’actual projecte acaba el 2014, l’equip de govern de l’Ajuntament de Calafell està elaborant un nou pla de gestió per finalitzar l’execució del projecte al 2018. Aquest pla s’enviarà properament a l’Oficina de Barris de la Generalitat.