15/04/2007

Presentació del llibre el calafell de les dones

Avui ha tingut lloc, a l’Hotel Le Meridien RA, la presentació del llibre “EL CALAFELL DE LES DONES”, que recull les vivències de les dones que van viure la Guerra Civil espanyola i la Postguerra a Calafell. L’acte ha anat a càrrec de l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, la directora general de la Memòria Democràtica (Generalitat de Catalunya), M. Jesús Bono, la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Calafell, Sandra Suàrez, i de les autores del llibre, Úrsula Subirà i Helena Aparicio.

UN LLIBRE RECULL EL TESTIMONI DE LES DONES QUE VAN VIURE LA GUERRA CIVIL I LA POSTGUERRA A CALAFELL
Calafell, 15 abril 2007.- Avui ha tingut lloc, a l’Hotel Le Meridien RA, la presentació del llibre “EL CALAFELL DE LES DONES”, que recull les vivències de les dones que van viure la Guerra Civil espanyola i la Postguerra a Calafell. L’acte ha anat a càrrec de l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, la directora general de la Memòria Democràtica (Generalitat de Catalunya), M. Jesús Bono, la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Calafell, Sandra Suàrez, i de les autores del llibre, Úrsula Subirà i Helena Aparicio.
Com ha explicat l’alcalde de Calafell, el llibre EL CALAFELL DE LES DONES “és un homenatge a aquestes heroïnes invisibles i anònimes que la història ha oblidat de manera sistemàtica i deliberada, que no van tenir medalles ni reconeixements oficials, i que van aguantar igual o més que els homes”.
Aquest llibre forma part del projecte “El paper de les dones en l’àmbit rural i pescador durant la Guerra Civil i Postguerra: El cas de Calafell”, que duu a terme la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Calafell. Aquest projecte vol construir un llegat biogràfic de les dones que van viure la Guerra Civil, per la qual cosa també ha rebut una subvenció de la Generalitat de 19.000 euros. El llibre EL CALAFELL DE LES DONES forma part d’aquest llegat, ja que, com ha dit la regidora d’Igualtat, Sandra Suàrez, “ens permet conservar el testimoni d’unes persones que també van viure la guerra: LES DONES”, i ha agraït a les protagonistes del llibre que “hagin prestat els seus records per conèixer el nostre passat, la nostra història, i que no haguem de cometre els mateixos errors”, ha dit. Suàrez també ha destacat que l’acte tingués lloc allà on abans hi havia el Sanatori, “que és un lloc del qual totes elles en tenen algun record”.
En EL CALAFELL DE LES DONES, la historiadora Úrsula Subirà i l’antropòloga Helena Aparicio han recollit el testimoni de vint-i-cinc dones que – a excepció d’una que ha mort recentment- encara són vives i han explicat les seves pròpies vivències. Úrusula Subirà ha afirmat que “les dones que nosaltres hem entrevistat són les que han fet dia a dia que Calafell sigui com és”, i ha comparat el paper d’aquestes dones amb el de les “remendadores”, perquè “així com els mariners no poden sortir a la mar sense la feina de les dones, elles també han teixit una important xarxa social a Calafell”.
També M. Jesús Bono ha volgut felicitar l’Ajuntament de Calafell “pel treball de recerca que ens permet conèixer com era la vida quotidiana de Calafell en aquell temps”, i ha volgut destacar que aquest treball s’hagi centrat en “el testimoni de 22 dones que van viure un moment dramàtic de la història, en una població que era la mateix temps agrícola, marinera i ramadera”.
L’acte ha comprès també un petit homenatge que l’Ajuntament de Calafell ha volgut fer a aquestes dones que van viure un període tan important de la història, i que amb el seu testimoni han contribuït a engreixar el llegat històric del municipi.