Calafell revitalitzarà el nucli antic remodelant quatre equipaments culturals i cívics

21/03/2016

L’Ajuntament de Calafell projecta revitalitzar el nucli antic del municipi amb la remodelació de quatre equipaments culturals i cívics ja existents. En alguns casos, serà a través d’una obra de rehabilitació i d’adequació; en altres, amb un canvi d’ús. Aquests projectes es finançaran a través del Pla de Barris de la Generalitat, en uns casos; mitjançant el nou fons estatal per al desenvolupament sostenible, que l’Ajuntament ha demanat, en altres; i fins i tot amb fons europeus de desenvolupament regional (Feder).

Els quatre espais culturals i cívics seran els següents:

–nova biblioteca a l’Edifici El Sindicat

–centre cívic a la Masia de Cal Bolavà

–cobertura de la pista poliesportiva del Castell i construcció una sala annexa per a gimnàs

–rehabilitació de la Masia de Cal Rion per acollir, entre altres, usos cívics i culturals.

Segons l’alcalde, Ramon Ferré, “de vegades costa parlar de remodelació, per exemple en el cas de Cal Bolavà, perquè es tracta simplement de retornar a la masia l’ús de casa de cultura per al qual va ser rehabilitada fa dues dècades”. Ferré afegeix que “amb els anys, Cal Bolavà havia esdevingut un edifici d’oficines i nosaltres li hem volgut retornar l’objectiu original”. Ha dit també que “és més, la gran demanda de les entitats podia atendre’s immediatament allí, sense haver d’esperar a les quantioses inversions que calia fer per adequar els altres espais”.

L’actual equip de govern entén que pugui haver-hi reticències i dubtes per la decisió sobre l’edifici El Sindicat, que havia de ser el casal del nucli antic i ara esdevindrà bibilioteca. Segons l’alcalde, “les entitats no es queden sense espai; tot el contrari, el tenen, en millors condicions i ara mateix, a Cal Bolavà. La masia està convertint-se el centre cívic del barri”.

Ferré recorda també que “la pista coberta del Castell generarà un espai on, a més de fer esport, es podran organitzar actes de tota mena”. I diu, així mateix, que “tenim la intenció que la Masia de Cal Rion, un cop sigui rehabilitada, aculli usos cívics”, entre ells una sala d’exposicions sobre les troballes arqueològiques efectuades al Castell de Calafell i voltants. La Masia de Cal Rion passarà a ser propietat municipal properament i la seva rehabilitació costarà uns 1,2 milions d’euros, que es finançaran via el fons estatal i el Feder.

“En definitiva”, subratlla l’alcalde, “no serà que al nucli antic hi faltin metres quadrats perquè hi hagi una vida cultural tot l’intensa que sigui possible. Sense oblidar que poques coses dinamitzen tant un nucli antic com una biblioteca”.

Com serà la nova biblioteca

En realitat, fins i tot la nova biblioteca de l’Edifici El Sindicat tindrà usos més enllà de la lectura. Aquest equipament tindrà espais polivalents per a fer cursos, tallers, xerrades, activitats de tota mena..., i serà un punt de trobada intergeneracional. “Les biblioteques, avui en dia, no són una col·lecció de llibres en prestatges, sinó llocs on la gent escolta música, veu pel·lícules o es connecta a internet, i a més s’interrelaciona amb altres persones, que són serveis o opcions que també trobem als centres cívics”, explica l’alcalde.

Aquest model de biblioteca (”un autèntic palau de la cultura i de trobada intergeneracional”, en paraules de Ferré) es recollirà en el projecte que ja s’està redactant i que estarà enllestit en breu. De fet, després de Setmana Santa l’Ajuntament té una reunió amb la Central de Biblioteques de la Generalitat per perfilar els detalls del nou equipament.