22/03/2020

A partir d’aquest dilluns la Generalitat ha activat el “certificat d’autoresponsabilitat” per fer els desplaçaments autoritzats

Tota la informació sobre aquest document, on obtenir-lo i com complimentar-lo

La Generalitat ha activat un "certificat d'autoresponsabilitat" que s’haurà de complimentar i portar en tots els desplaçaments autoritzats per l’estat d’alarma. No és obligatori, però sí recomanable. Aquesta instrucció serà efectiva des de les 00:00 hores d’aquest dilluns. El document pot descarregar-se d’Internet (cliqueu aquí) i, molt important, se n’haurà de fer un per a cada desplaçament.

Segons el departament d’Interior de la Generalitat, el certificat no és obligatori, però si recomanable. Tanmateix, si es menteix en aquest document, les conseqüències seran les mateixes que si l’engany és verbal. I, molt important, aquest certificat no substitueix el que ha de fer l’empresa a qui es desplaci per treball: tots dos documents seran complementaris i s’hauran de portar junts.

Els casos que permet al·legar aquest document són aquests: l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centre, servei o establiment sanitari; desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial; retorn al lloc de residència habitual; assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; o desplaçament a entitat financera o d'assegurança. També es contempla la possibilitat que hi hagi una causa de força major o situació de necessitat, que s'ha d'especificar.

A continuació trobareu resposta a les preguntes més habituals que podeu fer-vos sobre aquest certificat:

1. Per a què serveix?
Per disposar d’un model de certificat on es declari de forma responsable que l’activitat que s’està fent en l’espai públic és una de les autoritzades per l’estat d’alarma. El seu ús facilita a les policies locals i als Mossos d’Esquadra la comprovació atès que és un format estàndard.

2. És només per a desplaçaments amb vehicle o també a peu?
Per ambdós casos, especialment si el desplaçament és lluny del domicili.

3. És obligatori portar-lo?
No. És un document que facilita la declaració però no és obligatori. Sí que és recomanable.

4. Qui me’l pot requerir?
Només els agents de la policia.

5. Què passa si no el porto i m’atura la policia? Em poden multar per no portar-lo?
No us multaran per no portar-lo. Si no el porteu i us atura la policia haureu de certificar en aquell moment que la vostra activitat s’ajusta a les autoritzades per l’estat d’alarma.

6. Substitueix el certificat de treball que l’empresa m’ha facilitat?
No. El certificat d’autoresponsabilitat és complementari al certificat de treball que l’empresa us hagi facilitat per al desplaçament al centre de treball. Porteu-los tots dos.

7. On el puc aconseguir?
Es pot descarregar a la web de la Generalitat de Catalunya i del Departament d’Interior. Les patrulles dels Mossos d’Esquadra i les policies locals en tindran còpies impreses per si les necessiteu en un control. No n'aneu a buscar a les comissaries.

Els centres de treball i establiments d’obertura autoritzada poden disposar de còpies impreses, si bé no estan obligats a tenir-ne. No aneu expressament a buscar-n’hi.

8. El puc imprimir i omplir a mà?
Sí.

9. Cal portar-lo en paper o en digital?
El podeu portar imprès o en format digital al mòbil o dispositiu electrònic tipus tauleta.

10. Necessito una signatura digital?
No cal. Es pot fer servir, però no és necessària.

11. La policia es quedarà el document original imprès?
No.

12. Per què hi apareixen només aquestes opcions d’activitat?
Perquè són les que recull el Reial decret que estableix l’estat d’alarma per COVID19.

13. Si una activitat no està especificada, puc indicar-la?
Sí. A l’epígraf “causa de força major o situació de necessitat” podeu especificar altres activitats, sempre que responguin a les circumstàncies d’excepcionalitat justificada.

14. El necessito per sortir breument al carrer com ara a llençar les escombraries, passejar la meva mascota o fer una compra breu al costat de casa?
No, considerant que és per un temps molt breu i al costat del domicili.

15. Cal fer un certificat per cada desplaçament?
Sí, un per cada desplaçament. Si en un mateix desplaçament es fan diverses activitats cal indicar-les totes especificant la destinació més allunyada (per exemple, anar al centre de treball i anar a comprar aliments, marqueu les dues activitats i indiqueu l’adreça més allunyada del lloc d’origen).

16. Puc manipular-lo o modificar el text?
No.

17. Què passa si el que declaro no és cert?
És un fet que es pot sancionar, com també ho és si verbalment es declara un desplaçament que no és cert.

Més informació