El municipi

Calafell és un municipi de 20,38 km² enclavat a la Costa Daurada. La indústria turística és la primera de la localitat des de fa gairebé mig segle. Disposem d'un clima excepcional, amb 300 dies de sol l'any, que va propiciar la ubicació de les colònies Vilamar, l'antic Sanatori de Sant Joan de Déu i la primera urbanització europea amb model de ciutat jardí (Segur de Calafell). Reconeguts com a municipi turístic de la demarcació de Tarragona l'any 2008 (amb Cambrils i Salou).

Calafell té una important tradició pesquera i marinera, que es veu reflectida en la seva gastronomia. Els productes de Calafell estan acollits a les denominacions d'origen Penedès (vi i cava) i Siurana (oli). Calafell pertany a la Ruta del Xató i organitza activitats per fomentar els productes locals de qualitat.

El patrimoni històric de Calafell arrenca a l'època paleolítica i arriba fins a l'arquitectura contemporània. Calafell pertany a la xarxa europea de museus a l'aire lliure Exarc. Destaquen el Castell medieval de la Santa Creu, l'església romànica de Sant Miquel i el jaciment romà del Vilarenc. La Ciutadella Ibèrica reconstrueix científicament un jaciment arqueològic, pensat com equipament educatiu.

Calafell té dos edificis d'època actual guardonats amb premis FAD. S'ha aprovat un catàleg del patrimoni històric i arquitectònic.

El municipi en xifres

Calafell té una estacionalitat molt acusada. La població empadronada és de 26.538 habitants (2019), tot i que la real deu ser d'uns 45.000. En cap de setmana i ponts s'acosta als 80.000 residents. A la temporada alta d'estiu es dispara a unes 150.000 persones.

Agermanaments

Calafell està agermanat amb dues poblacions, Larmor-Plage i Vielha e Mijaran. Des de l'any 2005 Calafell amb Larmor-Plage, un municipi situat a la Bretanya francesa, al nord-oest de França i des de 2010 amb Vielha e Mijaran al Val d'Aran.