01/07/2024

64 propostes han estat presentades als pressupostos participatius de Calafell per a l’any 2025

55 es refereixen a l’espai públic i 9, a projectes socials

Els pressupostos participatius per a l’any 2025 de l’Ajuntament de Calafell han rebut 64 propostes de la ciutadania. 55 de les propostes es refereixen a l’espai públic, en les seves meves diverses facetes. Les 9 restants són propostes de caire social.

Tothom pot consultar les propostes presentades a la plataforma electrònica de participació de l’Ajuntament.

Recordem que una de les novetats d’enguany és que les idees presentades han de poder materialitzar-se dins del mateix any. Això implica un import econòmic inferior, que pugui materialitzar-se mitjançant un contracte menor.

D’acord amb aquest model, tiraran endavant fins a 5 propostes que impliquin obres, amb un import màxim individual de 45.000 euros més IVA, i 3 propostes d’interès general sense obres, amb una despesa màxima de 18.000 euros cadascuna

La tinent d’alcalde de Bon Govern, Helena Rubio, destaca el nombre de propostes, que “és molt alt”. “El nou sistema ‘obliga’ a anar a coses més concretes, a anar al detall. Però la ciutadania ens ha demostrat que ho ha entés i donat un nou exemple de la seva capacitat d’aportar idees”.

A partir d’ara, afegeix Rubio, els serveis tècnics municipals estudiaran la viabilitat tècnica i econòmica  de les idees presentades. Al setembre es validaran les finalistes i començarà la votació popular. El calendari, a partir d’ara, és el següent:

  • Estudi de propostes per part dels serveis tècnics municipals, entre el 26 de juny i el 26 de juliol de 2024.
  • Estudi de propostes pel Consell Ciutadà, el 5 de setembre de 2024.
  • Votacions de les propostes, de les 09:00 hores del 9 de setembre fins les 14:00 hores del 4 d’octubre de 2024.
  • Durant el mes d'octubre de 2024, s’incorporaran les propostes al pressupost 2025.

Més immediatesa

La tinent d’alcalde subratlla que “calia un nou enfocament, ja que els darrers anys ens han ensenyat que, en la majoria de casos, no es veia una resposta immediata a les demandes ciutadanes”. En canvi, diu també, “estem segurs que veure més aviat els resultats reforçarà el model participatiu, que tindrà més èxit i impacte entre la ciutadania”.