11/05/2020

Acord per convertir 58 pisos del “banc dolent” en habitatges socials a Calafell

La Sareb i l’Ajuntament signaran un conveni per cedir pisos per a lloguer i emergències

L’Ajuntament de Calafell i la Sareb, l’anomenat “banc dolent”, han arribat a un acord que permetrà crear una borsa d’habitatges socials al municipi. Segons el conveni que estan a punt de signar ambdues parts, Sareb cedirà 58 habitatges a l’Ajuntament perquè els gestioni amb lloguers socials o per a situacions d’emergència social.

22 habitatges es lliuraran en una primera fase; i els 36 restants, en una segona. La Sareb mantindrà la propietat dels immobles, i l’Ajuntament en tindrà l’usdefruit, pagant un cànon amb unes condicions molt bones. Les despeses d’adequació que puguin necessitar els habitatges seran sufragades al 50% per la Sareb i l’Ajuntament. Cada part es farà càrrec d’algunes de les despeses posteriors. Per exemple, la Sareb pagarà les reparacions extraordinàries que puguin sortir, mentre l’Ajuntament assumirà el manteniment ordinari.

L’Ajuntament es farà càrrec de les mesures per a prevenir l’ocupació il·legítima dels habitatges cedits segons el conveni que romanguin buits.

L’alcalde, Ramon Ferré, explica que “aquesta és una gran notícia. Fa molts anys, de fet uns quants mandats, que treballem per aconseguir tenir habitatge social municipi. En els darrers temps hem recuperat alguns habitatges, però el seu nombre és molt insuficient”. Ferré afegeix que “la darrera crisi va convertir en inviable fer promocions noves d’habitatge social, però va deixar molts habitatges en mans de bancs als quals es podia donar aquest ús”.

Ferré diu també: “Podrem crear lloguers socials per a famílies en dificultats econòmiques, però també disposarem d’un nombre d’habitatges per a situacions d’emergència, que poden anar des d’un cas de violència de gènere a una solució inmediata en cas de desnonament”.

Per evitar expectatives d’immediatesa, l’Ajuntament vol precisar que els habitatges cedits no estaran disponibles per al seu ús fins d’aquí un temps. Caldrà resoldre la situació dels habitatges que estiguin ocupats, o els que tenen situacions precàries de propietat, així com fer les reparacions necessàries, abans d’obrir inscripcions. “Però sí que vull anunciar que en el Pla de Rescat que aprovarem properament, dins del capítol de protecció social, hi ha una partida de diners importants per fer les obres d’adequació dels habitatges”, diu l'alcalde.