11/12/2023

Calafell reactiva la campanya per convidar els nous residents a empadronar-se

Hi ha una borsa important d’habitants que no estan censats i això fa perdre aportacions econòmiques i serveis d’altres administracions

L’Ajuntament de Calafell ha reactivat la campanya per convidar a empadronar-se als nous residents del municipi. La iniciativa, que va tenir una primera fase a principis d’enguany, va adreçada al creixement demogràfic dels darrers temps, a raó d’uns mil habitats nets l’any, però també a la borsa d’habitats que, des de fa  molt, hi resideixen sense estar censats. Una borsa que s’estima en uns 20.000 habitants i que situa el nombre real en 50.000 persones, ja que els empadronats són 30.000

“No és cap campanya perquè vingui gent a viure a Calafell. És per a les persones que ja viuen a Calafell i no s’empadronen. I és que empadronant-se ajudaran a aconseguir més serveis i més recursos econòmics per al seu nou municipi, dels quals també se’n beneficiaran”, explica l’alcalde, Ramon Ferré.

L’alcalde assenyala dos grans inconvenients de la “discrepància” entre la població de dret, l’empadronada, de la de fet, la real. Un: “Quan anem a la Generalitat a demanar noves escoles o centres sanitaris, ens diuen que no ens toca perquè som 30.000 oficialment, no els 50.000 reals”.

L’altre: “L’Ajuntament rep una aportació econòmica de l’Estat que es calcula de la mateixa forma. Actualment són uns 5 milions d’euros anuals. Si tothom que viu a Calafell s’empadronés, ens n’arribaren uns 9 milions”.

Ferré posa un exemple aclaridor: “L’aportació de l’Estat equival, si fa o no fa, al pressupost anual d’inversions de l’Ajuntament. Imaginem-nos què podríem fer si tinguéssim dos pressupostos d’inversions cada any”.

Aquí s’hi viu bé

L’alcalde recorda que hi ha una raó perquè molta gent vingui a viure a Calafell: “Aquí s’hi viu bé”. Ferré diu: “Som un lloc privilegiat, amb una climatologia beninga i molt ben situat. No gaire gran, de forma que la majoria ens coneixem i gaudim d’una vida tranquil·la, sense el soroll ni la contaminació d’una gran ciutat. I prou gran, a la vegada, per tenir els serveis que hom espera en una ciutat petita o mitjana”.

En aquest sentit, l’Ajuntament ha editat una guia de benvinguda, que recull tot allò que pot necessitar saber una persona o família que acabi d’arribar al municipi. Inclou informació sobre serveis i equipaments municipals, entitats locals, patrimoni històric, lleure o mobilitat, entre altres.