25/02/2020

Calafell reclama bonificacions en el peatge de la C-32 mentre no hi hagi altres solucions com la vinyeta

Adhesió a la iniciativa dels municipis del Pacte del Penedès Marítim

L’Ajuntament de Calafell reclama a la Generalitat l’aplicació immediata de bonificacions en el peatge de l’autopista C32, mentre no s’aixequi el peatge o s’implanti el sistema de vinyeta. Ho reclama mitjançant una moció aprovada en el ple municipal del 13 de febrer, com ho estan fent la resta de municipis del Pacte del Penedès Marítim.

La moció recorda que l’obsoleta carretera C-31 presenta, entre Sitges i el Vendrell, un conjunt de problemàtiques que penalitzen els municipis per on passa. Concretament, un gran col·lapse circulatori (25.000 vehicles diaris, de mitjana) i un gran risc d’accidents i atropellaments, pel fet de discórrer majoritàriament per zona urbana.

L’única alternativa és l’autopista C-32. Una infraestructura, com manté el Pacte del Penedès Marítim, infrautilitzada a causa de l’elevat peatge. Un cost que esdevé un perjudici per a totes les persones i empreses que viuen en els municipis de la zona. Perjudica els desplaçaments dels habitants del territori, però també desincentiva l’arribada de visitants i turistes.

“Quan demanem bonificacions, no demanem res que no s’hagi fet abans. Per exemple, el que fa l’Estat a l’AP-7, o la mateixa Generalitat al túnel del Cadí”, resumeix l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré.

Els grups que donen suport a la moció han volgut deixar clar que comparteixen el model de vinyeta proposat pel govern de la Generalitat, i que també volen apostar pel foment del transport públic per donar sentit al conjunt de polítiques en pro del medi ambient i de la sostenibilitat. Però mentre aquests projectes o s’apliquen, demanden solucions.

Les demandes concretes són aquestes:

-Que el govern de la Generalitat bonifiqui amb el 100% els viatges habituals (anada i tornada en un màxim de 24 hores) que facin ús del tram Sitges-el Vendrell, tenint presents els peatges de Cubelles, troncal i el de la sortida 13, així com el peatge de la sortida i entrada a Calafell. I una bonificació del 50% per als viatges habituals (també en 24 hores) que facin ús del peatge de Vallcarca.

-Que el govern de la Generalitat prepari la redacció i l’execució d’un projecte per tal de transformar la C-31 com un eix cívic del Penedès Marítim.

-Que el govern de la Generalitat, en la recerca d’un model de finançament més just i equitatiu, avanci, el més aviat possible, les negociacions amb el govern central i es treballi el projecte de la vinyeta per tal d’harmonitzar el conjunt dels peatges del país.

-Que es constitueixi una Taula de Mobilitat del Penedès, on tots els municipis i les comarques de la Vegueria Penedès puguin coordinar les polítiques de mobilitat en transport públic al nostre territori.

-Demanar un compromís del govern de la Generalitat amb el projecte de tren orbital, previst en el Pla d’Infraestructures de Catalunya, així com el desenvolupament del Bus Express entre les quatre capitals de la vegueria i el Bus Nocturn entre el Baix Penedès i Barcelona.