03/07/2018

Calafell ‘remunicipalitza’ la gestió de les llars d’infants

L’Ajuntament gestionarà directament, amb un important estalvi, les quatre escoles bressol municipals

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat la “remunicipalització” de la gestió de les quatre llars d’infants. És la recuperació de serveis municipals externalitzats més important fins avui, tant per import econòmic com per la repercussió social, i arriba després de la grua municipal i de la neteja d’oficines i equipaments.

Calafell té quatre llars d’infants municipals: “Els Terrossets”, al nucli del Poble; “El Rasclet”, al nucli de Segur; “El Petit Trenet”, a Mas Mel; i “El Petit Príncep”, a Calafell Parc. En total, ofereixen 283 places, actualment ocupades en la pràctica totalitat.

L’Ajuntament fa aquest pas tot aprofitant que dos dels contractes externs actuals vencen aquest estiu i els altres  dos es resolen de mutu acord amb les empreses adjudicatàries. El consistori destinarà 1,3 milions d’euros a amortitzar la part d’inversió que van fer les adjudicatàries en la construcció dels edificis. Els diners surten del romanent líquid de tresoreria de l’any passat, segons s’ha aprovat també en el ple municipal d’aquest 2 de juliol.

La gestió de les llars d’infants l realitzarà l’empresa municipal de serveis CEMSSA. Per fer-ho possible, el ple també ha aprovat un canvi dels estatuts de la societat, per tal que la gestió d’escoles-bressol formi part del seu objecte social.

A més de la major proximitat de la gestió directa, l’Ajuntament aconseguirà un elevat estalvi, bàsicament en costos financers lligats a l’amortització dels edificis. També es deixarà de pagar la part de benefici de les empreses gestores. Això farà que el servei sigui econòmicament més sostenible. “Les llars són deficitàries, més amb preus assequibles com els actuals. El més important és la funció social que donen, però un cop dit això, si amb el mateix servei els costos són menors, millor”, explica l’alcalde, Ramon Ferré.

Un procès engegat durant aquest mandat

La “remunicipalització” de serveis públics  s’ha posat en marxa durant aquest mandat. Un acord de ple va determinar que s’estudiarien tots els casos de contractes externalitzats per veure si podien ser més eficaços o més econòmics si els prestava directament l’Ajuntament. És un procés que també estan fent altres ajuntaments del país. S’hi avalua quina eficàcia i quin estalvi pot aconseguir-se amb la gestió directa d’aquests serveis per part de l’Ajuntament, o través de l’empresa municipal CEMSSA, o si surt més a compte mantenir l’externalització o fórmules mixtes de gestió, amb participació pública i privada.

La possibilitat de recuperar la gestió directa dels serveis públics per part de l’Ajuntament de Calafell es veu facilitada pel fet que en pocs anys vencen la major part de contractes externalitzats, inclosos els de més valor econòmic, com l’aigua, la neteja o la recollida de brossa.