Calafell repara els danys més urgents dels temporals i reclama a Costes l’aportació de sorra compromesa per a enguany
Els sectors de platja renaturalitzats han resistit millor l’embat de les onades que els punts on encara no s’ha actuat en aquesta línia
L’Ajuntament de Calafell està realitzant treballs de reparació dels danys més urgents dels recents temporals de mar, als sectors de les platges que han quedat més afectats. A la vegada, ha urgit el servei de Costes a fer l’aportació de sorra que estava compromesa per a enguany, més enllà de la recuperació natural que pugui produir-se en les properes setmanes.
La zona més afectada és la de l’Estany, un punt crític que pateix especialment l’erosió provocada pels temporals. A més, “aquest és el segon temporal de component sud en què a l’altura de les onades s’hi suma un nivell alt del mar, fet que n’agreuja els efectes”, diu el regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos.
Marcos destaca: “Les zones que s’havien renaturalitzat han aguantat millor l’embat de les onades i es recuperaran més aviat. En canvi, els sectors encara per actuar en aquest sentit han patit molts més danys. És una dada a tenir en compte quan es posen en qüestió els sistemes dunars, tot i estar més que avalats per la ciència i l’experiència”.
A l’Estany s’estan retirant estructures de formigó que romanien colgades sota la sorra, provinents de tota mena d’instal·lacions que hi ha hagut en els darrers 50 anys o més. Són runes que trenquen el dinamisme de la platja i dificulten enormement que es recuperi ella mateixa dels temporals.
Després d’aquests primers treballs de reparació, l’Ajuntament considera imprescindible una aportació de sorra. De fet, ja estava programada per enguany, amb sorra acumulada a llevant del port de Coma-ruga. En aquest sentit, l’Ajuntament reclama que no hi hagi dilacions en la tramitació d’aquest transport de sorra des de Coma-ruga.
Segons el regidor, “nosaltres treballem en diverses línies. Sobretot a mig i llarg termini. Però a curt termini, cal aportar, abans de l’estiu, sorra per a consolidar els sectors més perjudicats”. Aron afegeix: “És la forma de tenir un estiu el més normal possible, pensant en el turisme, però també per a protegir les infraestructures del litoral. Si no hi ha platja, o no n’hi ha prou, el que ve a continuació és el passeig marítim”.