12/03/2015

La “Maquinilla” de la Confraria de Pescadors serà restaurada

Aprofitant les obres de rehabilitació de l’edifici de la Confraria  de Pescadors, l’Ajuntament de Calafell restaurarà la màquina que, des dels anys 20 i fins els 50 del segle passat, s’utilitzava per varar les barques a la sorra quan aquestes tornaven de pescar

Aprofitant les obres de rehabilitació de l’edifici de la Confraria  de Pescadors, l’Ajuntament de Calafell restaurarà la màquina que, des dels anys 20 i fins els 50 del segle passat, s’utilitzava per varar les barques a la sorra quan aquestes tornaven de pescar. Després de ser restaurada, aquesta màquina serà una de les peces que es podran veure en el futur Centre d’Interpretació del Mar.

Aquest matí ja s’ha fet el trasllat d’aquesta màquina al taller de l’especialista que durà a terme la seva restauració. El taller és SMJJ Nàutica SL i es troba al Port Segur-Calafell. Allí, en Josep Sánchez i el seu fill Jordi procediran al desmuntatge peça per peça de tota la màquina, la neteja i posterior muntatge. És difícil saber el temps que trigarà a ser restaurada, però l’objectiu és que torni a funcionar i sigui un dels màxims atractius del futur Centre d’Interpretació del Mar, que s’instal·larà a l’antic edifici de la Confraria, un cop rehabilitat. El cost de la restauració l’assumeixen l’OAM Fundació Castell de Calafell i l’Ajuntament de Calafell.

La importància històrica d’aquest element ho demostra el fet que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya l’inclogués, l’any 2008, en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català, classificant-lo com a Bé Singular.

Coneguda popularment com a “Maquinilla”, es tracta d’un motor fabricat els anys 20 per l’empresa britànica GARDNER. El “Gremio de pescadores”, antecedent de la Confraria de Pescadors, la va adquirir l’any 1926, essent la primera màquina d’aquestes característiques que es va instal·lar a Catalunya. Funcionava amb un enginyós mecanisme a base de gasolina i aigua.

A partir dels anys 50, aquest motor va ser substituït per un altre d’elèctric, però els membres de la Confraria sempre van tenir cura de vetllar-lo per tal que no es malmetés. Tant és així que, afortunadament, se n’han conservat intactes totes les peces. Malgrat tot, el pas dels anys i el fet de no ser utilitzada obliguen a la seva restauració.