17/10/2018

La Xarxa comarcal d’ocupació compleix un any amb noves activitats de formació

L’Ajuntament de Calafell forma part d’aquest projecte que lluita contra l’atur

La Xarxa d’ocupació de Baix Penedès, de la qual forma part l’Ajuntament de Treball, compleix un any aquest mes d’octubre. Ho fa culminant la fase de capacitació, amb nous cursos de formació: de soldador i d’operari industrial i logística. La tinent d’alcalde de Qualitat de Vida de Calafell, Helena Rubio, recorda que “la nostra comarca és la que pateix l’´índex d’atur més alt de Catalunya i ens calen molts recursos i eines per revertir aquesta situació”.

La Xarxa d’ocupació del Baix Penedès és un projecte que per primer cop aglutina totes les entitats de la comarca que intervenen en matèria d'ocupació i que han creat una xarxa de treball per posar en marxa una interlocució única, directa i coordinada, per donar una resposta integral i eficient a les necessitats laborals del territori. Abans de l’estiu, la Xarxa d’Ocupació va iniciar la fase de capacitació amb els cursos d’auxiliar de cambrer de pisos, amb una quinzena d’alumnes i que ha tingut una inserció laboral de més del 75%.

Raül Calpena, formador del curs de capacitació d’operari industrial i logística, que es realitza a la Fundació Santa Teresa del Vendrell, valora molt positivament que les accions es realitzin dins un entorn productiu, “la qual cosa facilita moltíssim la integració laboral dels alumnes”.

De la seva banda, el curs de soldadura, que es realitza a la Serralleria Keifer, del Vendrell, el dirigeix Manuel Sánchez, que fa dotze anys que fa tasques de formació en el sector de la metal·lúrgica, i que des de 1988 ha format més de 5.000 persones, amb un 83% d’inserció laboral. Sánchez creu que “les 120 hores d’aquesta iniciació ja permetrà els alumnes disposar dels coneixements per treballar en una empresa. Segurament després els caldrà un altre tipus d’accions per tenir una especialització”.

Cadascuna de les accions de capacitació té una durada de 120 hores amb activitats didàctiques especialitzades i d’altres de transversals com són: la cerca de feina, el medi ambient, els riscos laborals i la igualtat d’oportunitats. En aquest sentit, el caràcter eminentment pràctic proporcionarà competències de tipus professional, lligades al lloc de treball. Com a complement a l’acompanyament individualitzat es realitzaran uns seminaris/tallers ocupacionals en què de manera col·lectiva es treballarà: l’autonomia en el procés de trobar feina; el desenvolupament de competències transversals necessàries en el mercat laboral actual i l’adquisició de seguretat i confiança.

Com es recordarà, el projecte Xarxa d’ocupació del Baix Penedès pretén, en essència, crear una veritable xarxa a la comarca amb la participació de tots els ajuntaments. Alguns amb els respectius serveis d’ocupació (El Vendrell, Calafell, L’Arboç, Cunit i La Bisbal del Penedès) i la resta mitjançant el Consell Comarcal del Baix Penedès, tot utilitzant un projecte pilot per atendre 75 persones. Un grup de persones aturades amb veritables dificultats per trobar feina que comptarà amb metodologies innovadores a la zona basades en una atenció integral i intensa de la persona. Bàsicament el programa se centra en capacitar a persones en situació d’atur entre 6 i 12 mesos, que tinguin més de 30 anys, sense formació postobligatòria i amb ocupacions anteriors elementals i amb motivació per trobar feina.

El projecte de la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès té un cost de 199.000 euros, el 75 % subvencionat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Servei d’Ocupació de Catalunya; el 25 % restant del pressupost l’aporten els catorze municipis de la comarca que hi participaren.

Maria Jesús Sequera, consellera comarcal d’Ocupació, del Consell Comarcal del Baix Penedès, ha avançat que els ajuntaments que formen part de la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès, conjuntament amb el Consell Comarcal, han tornat a sol·licitar la subvenció al Servei d’Ocupació de Catalunya. Aquest suport permetria consolidar el projecte de cara l’any vinent i continuar aquesta acció coordinada entre empreses i persones aturades, per contribuir a una adient capacitació. “Aquesta segona fase també comprendria una formació del personal tècnic dels serveis d’ocupació”. Per enguany queda per realitzar les píndoles formatives. Es tracta d’unes accions molt personalitzades, amb tutories individuals.