19/03/2019

L’Ajuntament canta la canya als operadors de fibra òptica per la lentitud del desplegament

Els fa saber les queixes i el malestar de la ciutadania, a la qual s’havia aixecat una expectativa que no s’està complint

L’Ajuntament de Calafell ha convocat els dos operadors de comunicacions que estan instal·lant fibra óptica al municipi, per cantar-los la canya per la lentitud del desplegament. El govern municipal ha convocat tant Movistar com Orange per comunicar-los les queixes de la ciutadania, a la qual s’havia aixecat una expectativa que no s’està complint.

L’Ajuntament els ha demanat concreció en el calendari d’obres i, a més, els ha indicat que no troba normal que encara no doni servei a molts carrers on la fibra està instal·lada des de fa mesos. També els ha collat en el sentit que Segur i les urbanitzacions no poden quedar en segon lloc en les prioritats.

En la reunió amb Movistar, aquesta companyia ha informat que està fent ampliacions del seu projecte original, que no incloïa tot el municipi. Amb la darrera ampliació, que inclou carrers de la Platja i part de Mas Mel, arribarà al 45% dels habitatges del municipi. Calculen acabar-ho a final d’any. Sobre la resta, Movistar diu que el 100% del municipi quedarà cobert el 2022, que és la data límit perquè fibra a tot Catalunya i deixi deixi de funcionar el fil de coure, però que intentarà acabar abans, tot i que no ho garanteix. També han apuntat que en llocs aïllats es donarà una solució via ràdio o similar, amb prestacions equivalents.

Orange, de la seva banda, argumenta que es troba amb moltes traves per estendre la seva xarxa als nuclis on dominen els habitatges unifamiliars, com gran part de Segur i les urbanitzacions. En aquest cas, la fibra no pot posar-se grapejada per les façanes, i s’ha de fer servir els pals de Movistar. Aquesta companyia està obligada legalment a llogar la seva xarxa a altres operadors, però Orange es queixa que li posen tota mena de dificultats i retards.

No obstant aixì, Orange s’ha compromés a fer arribar fibra a 2.000 habitatges més abans de l’estiu. D’aquesta forma, compliria el termini d’oferir el servei a 12.000 habitatges en aquesta data, ja que ara en pot servir 10.000. Aquestes dates no són d’usuaris reals, sinó d’habitatges que poden contractar la fibra, perquè a la seva zona ja està desplegada i operativa.

Orange, en tot cas, no pot donar una data exacta de quan arribarà a tot el municipi, que és el projecte per al qual ha obtingut permís d’obres. Al·lega que manté aquest compromís, però que no pot posar dates, perquè depèn d’un tercer, l’altra companyia.

Millorar la connectivitat a les urbanitzacions

En aquestes dues reunions, l’Ajuntament ha ofert tant a Movistar com a Orange, la torre de telecomunicacions del carrer Lituània per mirar de resoldre els problemes de connectivitat a les urbanitzacions del nord del municipi: Calafell Parc, Mas Romeu, Valldemar i Montmar. En aquesta torre es podria instal·lar un sistema Wireless 4G, si més no com a solució transitòria.