18/03/2024

L’Ajuntament de Calafell treu un any més un 10 en transparència

La Universitat Autònoma de Barcelona li concedeix de nou el segell Infoparticipa amb un 100% de compliment

La Universitat Autònoma de Barcelona ha concedit novament a l’Ajuntament de Calafell el segell Infoparticipa, que reconeix la transparència de les institucions públiques. És el novè cop que Calafell rep aquest guardó, i el cinquè que assoleix la nota màxima, en aconseguir un compliment del 100% dels requisits establerts.

És més, Calafell ha estat el primer municipi de les comarques de Catalunya a renovar el segell, i un dels tres o quatre primers de tot Catalunya. “I això que enguany l’avaluació ha estat més exigent que en tota la trajectòria d’aquest segell”, destaca la tinent d’alcalde de Govern Obert, Helena Rubio.

En aquesta edició, les novetats han estat:

  • L’exigencia que tots els documents municipals que s’hagin de publicar per transparència han d’estar anonimitzats.
  • Un augment dels indicadors analitzats de participació ciutadana.
  • Més informació elaborada amb criteri periodístic.
  • Estructura, disseny i continguts intel·ligibles als espais digitals municipals.
  • Més eines per a la rendició de comptes.


“Haver superat els nous requisits, sense defallir en cap dels anteriors, i més sent dels primers, ens fa sentir satisfacció. Estem fent bé les coses i tenim una transparència que ja voldrien altres municipis, molts d’ells més grans”, afegeix Rubio.

La certificació de transparència que emet la UAB analitza més de 60 indicadors relatius a la informació que ofereixen les webs de les institucions públiques sotmeses a escrutini. Es valora especialment no el simple fet que tal informació estigui publicada, sinó que sigui clara i fàcil de trobar. D’uns anys ença es fa èmfasi en la gestió de les queixes i reclamacions, els canals de consulta i participació i la rendició de comptes. També en les bones pràctiques en la comunicació local: informació periodística sobre els plens, l’acció de govern o les actuacions de l’oposició.

Helena Rubio diu també que “darrera d’aquest segell hi ha molta feina, i de diversos anys. El diploma només és el final del treball fet”. Una feina, segons ella, de “l’equip tècnic de l’àrea de Govern Obert i dels professionals de la comunicació que treballen dia a dia perquè la informació arribi a la ciutadania, de forma planera i entenedora”.

El segell Infoparticipa es concedeix a partir de la tasca d’avaluació realitzada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. En els propers dies es farà públic el llistat definitiu d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions que reben el distintiu. El lliurament del segell és farà el proper 9 d’abril, en un acte que se celebrarà al rectorat de la UAB.