Tritons criats en captivitat a Segur de Calafell són introduïts als torrents del Montseny
El CREAC participa en el projecte per a salvaguardar una espècie de fauna en perill crític d’extinció
98 exemplars joves i 254 larves de tritó del Montseny han estat introduïts als torrents d’aquest massís muntanyenc. Una part dels especímens alliberats han estat criats en captivitat al Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC), que a les seves instal·lacions del nucli de Segur compta amb un espai dedicat especificament.
El tritó del Montseny (Calotriton Arnoldi) és un amfibi en perill crític d’extinció. Per això, des de 2010 s’impulsa un pla de recuperació que garanterixi la supervivència a llarg termini de l’espècie. Des de llavors, s’han introduït més de 4.200 exemplars en el seu hàbit natural.
El pla s’ha actualitzat i reforçat recentment, davant del risc que l’espècie desaparegui completament en una o dues dècades. Dani Fernández, director del CREAC, explica: “Per revertir aquesta situació, l’única estratègia viable a llarg termini és crear noves poblacions”.
En aquest sentit, s’estan buscant nous torrents que pugui acollir poblacions de tritó, per tal de maximitzar-les en un termini de 10 anys. Tant pel que fa al nombre de poblacions com al dels individus que les formen.
També és molt important el seguiment. Fernández, que és responsable de l’equip de seguiment, diu: “ Valorem en quins punts dels torrents fem les reintroduccions en base als exemplars que tenim i, juntament amb els tècnics dels centres de cria, es decideix quins animals es reintrodueixen en cada punt basant-se en grups de cria i genètica perquè hi hagi diversitat genètica en els diferents punts”.
El tritó del Montseny va ser descobert el 1979 i, inicialment, es va confondre amb el tritó pirinenc (Calotriton asper). No va ser fins al 2005 que estudis morfològics i genètics van confirmar que es tractava d’una espècie nova, la més amenaçada de l’Europa Occidental.