16/06/2021

Calafell participa en les jornades europees d’arqueologia amb un nou projecte de recerca a la Ciutadella Ibèrica

També hi haurà portes obertes i altres activitats durant el cap de setmana

Calafell participa en les Jornades Europees d’Arqueologia, del 18 al 20 de juny, i té com a activitat estrella un nou projecte de recerca científica a la Ciutadella Ibèrica. Però també hi haurà portes obertes al jaciment iber i algunes activitats gratuÏtes.

Ja des de finals de maig, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, va iniciar uns treballs d’arqueologia experimental a la Ciutadella. Són treballs d’un projecte sobre estructures de combustió de l’edat del ferro a la Mediterrània. Aquestes feines, que formen part del projecte TransComb, consisteixen a fer funcionar set forns protohistòrics, tot usant diversos combustibles (fustes i vegetals, fems d’ovella i de vaca...) i fent proves de cocció d’aliments.

Durant tot el primer mil·lenni abans de Crist (i seguint una tradició que remunta al neolític), les llars tenen un element sempre present: una placa d’argila com a superfície de combustió. Tot i que hi ha diverses possibilitats formals i tècniques, es documenten a tota la Mediterrània llars de característiques similars, des del nord d’Àfrica i península Ibèrica fins a l’Egeu.

A partir d’aquí, el projecte es proposa aportar nou coneixement sobre les activitats quotidianes com l’alimentació, la gestió dels recursos naturals o els rituals relacionats amb la llar. Tot això contribuirà a millorar el coneixement sobre l’organització dels grups domèstics en l’edat del ferro a la Mediterrània.

Divendres vinent, 18 de juny, es farà una presentació pública d’aquest projecte. Serà d’11 a 13 hores i anirà a càrrec de la doctora Carme Belarte, arqueòloga i coordinadora del projecte. L’activitat és gratuïta.

D’altra banda, hi haurà les següents activitats:

Divendres 18 de juny

de 10 a 14 hores

Jornada de portes obertes a la Ciutadella Ibèrica

 

Dissabte 19 de juny

de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores

Jornada de portes obertes a la Ciutadella Ibèrica

a les 11 hores

Visita guiada a la Ciutadella. Preu: 2 euros. Cal reserva (977 69 46 83 o calafellhistoric@calafell.org)

 

Diumenge 20 de juny

de 10 a 14 hores

Jornada de portes obertes a la Ciutadella Ibèrica

a les 11 hores

Taller d’arqueologia per a infants. Preu: gratuït. Cal reserva (977 69 46 83 o calafellhistoric@calafell.org)


Trobada de Vela Llatina

Amb motiu de la celebració a Calafell, també aquest cap de setmana, de la VI Trobada de Vela Llatina, dissabte 19 de juny hi haurà jornada de portes obertes a La Confraria, el centre d’interpretació del Calafell mariner.

Totes aquestes activitats es faran amb protocol de prevenció de la Covid-19.