Calafell tindrà el seu pressupost més alt per a accelerar la transformació del municipi
Seran 52,18 milions d’euros i les inversions, per diverses vies, acabaran duplicant les de l’any passat
L’Ajuntament de Calafell tindrà aquest 2022 el pressupost més alt de la seva història, amb l’objectiu d’accelerar la transformació del municipi. Serà una xifra récord, 52,18 milions d’euros. I un capítol d’inversions, també récord, que duplicarà el de l’any passat i arribarà als 10 milions d’euros, entre l’increment previst en el propi pressupost municipal i les inversions que podran fer-se mitjançant l’empresa municipal CEMSSA i altres mesures.
El govern municipal anuncia, a més, que el llistat d’inversions podria incrementar-se amb el romanent positiu del pressupost de 2021. També passant el rasclet per partides inversores no exhaurides, per aprofitar-ne les restes, com fa cada any l’Ajuntament.
El pressupost passarà pel ple municipal d’aquest dimarts, 15 de març. Els acords polítics assolits en garanteixen l’aprovació.
L’alcalde, Ramon Ferré, explica: “L’any passat va ser un any de circumstàncies per la situació de pandèmia. Aquest 2022 hem de recuperar la normalitat i sortir enfortits de la crisi viscuda i que encara dura”. Ferré afegeix: “I per sortir-ne més forts, hem de potenciar el comerç i la restauració, que són la base de l’economia local, adaptar-nos a la digitalització, tirar endavant l’Agenda 2030 i apostar per l’estalvi energètic i la integració social”.
L’alcalde diu també: “Hi haurà nous serveis prestats per l’empresa municipal CEMSSA, es recuperarà l’activitat de promoció de la ciutat i cultura habitual, amb una oferta renovada i potenciada, i tot això sense deixar a ningú enrere i continuant sent un municipi referent al nostre territori”.
Les grans xifres
El pressupost serà de 52.186.383.91 euros, un 10,50% més alt que l’anterior. Les inversions inicials seran de 7.059.033,22 euros, que acabaran sent més de 10 milions, via romanents, CEMSSA i el rasclet, com dèiem al principi.
L’increment de les inversions és resultat de dues causes. D’una banda, la municipalització dels principals serveis. De l’altra, la consecució d’importants subvencions del programa europeu Next Generation, de la Diputació de Tarragina i altres.
Aquests ajuts permetran impulsar un gran projecte comercial, la construcció del centre cívic de Valldemar, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i la creació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.
Però el canvi substancial està en la municipalització de serveis. La del servei d’aigua permet tenir de nou l’ingrés íntegre per aquest concepte. Això suposa un augment d’ingressos que permet augmentar la capacitat inversora, mitjançant crèdit, sense incrementar el percentatge d’endeutament.
El coixí econòmic que genera la municipalització de l’aigua permetrà afrontar dues grans obres d’urbanització de carrers a dos dels principals barris del municipi. Són dos projectes que superen els 16 milions d’euros, a executar de forma plurianual. La substitució de la xarxa d’aigües donarà peu a la renovació integral dels carrers, amb noves solucions per evitar la inundabilitat i millorar-ne la mobilitat.
El primer és la reforma integral dels carrers de Segur Platja situats entre el carrer Rin i el carrer Loira, la via del tren i el Passeig Marítim. La inversió serà de 9,6 milions d’euros.
El segon és la remodelació dels carrers de la Platja, situats entre el carrer Sant Pere, la Carrerada d’En Ralet, la vida el tren i e Passeig Marítim. En aquest cas, la inversió supera els 6,4 milions d’euros i inclou la plaça Alcalde Romeu i el pas soterrani del carrer Sant Pere.
Altres grans inversions
Es continuaran arranjant carrers i voreres al nucli de Segur i a les urbanitzacions de Bellamar, Calafell Parc, Mas Mel, Valldemar, Mas Romeu i Segur de Dalt. Serà tant amb projectes com el del carrer Baixador, com amb actuacions realitzades mitjançant la brigada municipal. Se seguiran implantant plans de mobilitat a diferents barris i urbanitzacions i es crearan dreceres per a vianants a les urbanitzacions.
Es posarà en marxa el projecte Vilamar Centre, per revitalitzar la principal zona econòmica i comercial del municipi. S’hi començarà a materialitzar la creació d’un centre comercial a cel obert, amb una subvenció dels fons Next Generation completada amb fons municipals propis.
Es tirarà endavant l’adequació del torrent de la Casa Nova, a Segur. Altres inversions mediambientals importants seran les vinculades a la municipalització del servei de jardineria i les de millora dels serveis de bany i socorrisme i bany assistit a les platges.
Hi haurà dues inversions importants en matèria de Patrimoni Històric, amb la creació de sengles espais museístics nous. Un serà la museïtzació del pavelló Joan Ortoll, amb la creació d’un museu obert de la història de l’hoquei i el patinatge, de forma conjunta amb la Federació Espanyola de patinatge. L’altre serà la museïtzació del Parc de la Sínia i el Mercat Vell per crear una escola i museu del circ, en col·laboració amb el Circ Raluy Legacy. Aquest últim projecte es complementarà amb un espai lúdic per a infants, al Mercat Vell, evocant l’esperit de les colònies Vilamar, que, enguany, celebren el seu centenari.
L’aposta pel turisme familiar es complementarà amb la remodelació de Cal Casas, al Passeig Marítim, per a acollir el Club Infantil, abans situat en uns mòduls provisionals de fusta, damunt la sorra de la platja. Aquest equipament permet mantenir i reforçar la marca de turisme familiar que Calafell té des de fa anys.
De forma conjunta amb el departament d’Educació de la Generalitat, es construirà el mòdul de cuina de l’escola Vilamar. L’Ajuntament el construirà i la Generalitat l’equiparà. D’aquesta forma, aquesta escola deixarà de ser l’única sense menjar fet in situ per als seus alumnes.
Una part de les inversions deriven dels processos de participació ciutadana, en concret dels pressupostos participatius. El pulmó verd de la Mediterrània, els refugis climàtics a les escoles, l’adequació del torrent al carrer Ferradura, nous espais canins i un parc esportiu per a la gent gran, són alguns dels projectes a realitzar.
El pla de xoc contra la pobresa continua, amb 50.000 euros més per a ampliar els ajuts. I es consolidarà el programa “Bon dia”, que vetlla a diari per les persones grans que viuen soles, mitjançant trucades diàries
Finalment, es faran un seguit d’inversions en mobiliari i acabats per completar diferents equipaments ja en funcionament o encara en obres, però gairebé acabats, com el centre cívic Montse Civit, la biblioteca Casa Nova de Segur, el Teatre Joan Colet, el nou gimnàs de Poble, la plaça Manuel González, la pista poliesportiva Marcel Miró, el centre d’acollida de gossos del Parc Empresarial, el pavelló Jaume Vilamajó, les pistes de la plaça del Port i el jutjat de pau.
Consens polític
Una part significativa d’aquestes inversions provenen els acords assolits entre el grup municipal del PSC, que forma el govern municipal, amb els grups d’Unió i Alternativa Municipal (UAM), En Comú Podem i la regidora no adscrita Maite González.
Amb UAM, s’ha acordat una inversió plurianual de més d’un milió d’euros, per a l’arranjament de carrers i voreres, al nucli de Segur. Amb En Comú Podem, s’ha acordat la creació d’una oficina energètica, a través del programa Calafell Crea, i l’adequació del torrent de la Casa Nova de Segur. Amb la regidora Maite González, s’ha acordat l’arranjament de la pista de bàsquet del Port de Segur i la instal·lació de proteccions al pavelló Jaume Vilamajó de Segur, per a millorar la seguretat dels nens i nenes que juguen a bàsquet.
A més, PSC, UAM, En Comú Podem i la regidora no adscrita han pactat incorporar al pressupost l'adequació d'alguns passatges d'urbanitzacions del municipi, situades a Segur de Dalt. La millora dels passatges permetrà reduir els recorreguts peatonals, en zones de forta pendent, i augmentar la connectivitat entre els carrers de les urbanitzacions. Aquesta intervenció es farà amb materials tous i sistemes sostenibles de pavimentació i adequació del terreny.