12/03/2022

Calafell organitza un dispositiu d’acollida per a les persones ucraïneses que arribin fugint de la guerra

Els serveis socials municipals seran el primer punt de contacte per als refugiats

Calafell ha organitzat el dispositiu d’acollida per a les persones ucraïneses que arribin al municipi fugint de la guerra. Els serveis socials de l’Ajuntament seran el primer punt de contacte per als refugiats i refugiades. Aquí es valoraran les situacions d’aquestes persones i s’activaran els recursos municipals que correspongui o es derivaran a les institucions que tenen competències que no té l’Ajuntament.

Les persones refugiades poden adreçar-se presencialment a les oficines dels serveis socials o trucar al telèfon 977 69 90 09. També s’ha creat un correu electrònic específic per atendre aquests casos: ucraina@calafell.cat

“Nosaltres només volem que les coses es facin de la forma més ordenada possible, per poder atendre amb eficàcia i rapidesa la urgència que ens arriba”, diu la tinent d’alcalde d’Igualtat i Drets Socials, Helena Rubio.

La regidora afegeix: “Cal garantir el circuit d’acollida de les persones que necessitin refugi i oferir un funcionament correcte i coordinat”. I diu també: “Hi ha persones ucraïneses que ja arriben per compte propi, sovint de la mà de familiars o amistats. I en l’Ajuntament hi trobaran un punt d’atenció per a les coses més peremptòries i un punt d’informació sobre què fer en els primers moments”.

Què pot oferir l’Ajuntament

D’entrada l’empadronament, per a tot allò que implica. També l’accés a serveis que gestiona la Creu Roja, com aliments i productes d’higiene personal. La Creu Roja està gestionant, a més, reubicacions residencials: és a dir, la recerca d’un habitatge més estable que les solucions provisionals que hagin pogut trobar les persones ucraïneses acabades d’arribar.

L’Ajuntament també ajudarà a l’escolarització dels infants ucraïnesos i oferirà ajut en forma de llibres de text i material escolar, d’una banda, i de beques menjador, de l’altra. És molt important que les famílies que acullin menors per vincles d'amistat i familiars contactin amb els serves socials per gestionar l’escolarització i altres necessitats. En particular, els menors que arriben sense els seus progenitors han d’estar tutelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat.

A més, l’Ajuntament facilitarà suport lingüístic perquè les persones refugiades puguin començar a tenir autonomia el més aviat possible. Finalment, oferirà suport psicològic a tothom que el pugui necessitar.

Finalment, com a informació útil recordem que el telèfon 012 de la Generalitat atén també en llengua ucraïnesa.